Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärlek och längtan

Människans existensiella kärna består av kärlek och längtan.
Det är temat i pjäsen Alla hjärtan.
- Jag blev superlycklig när jag såg repititionerna, säger författaren Katarina Kieri.

Annons

I samma stund som Katarina Kieri fick veta att Norrbottensteatern ville beställa en pjäs av henne visste hon vad hon ville skriva.

Jag fick extremt fria händer. Jag kunde ha gjort en barnpjäs, ungdomspjäs eller vad som helst. Men jag visste direkt att den skulle heta Alla hjärtan och ha premiär på alla hjärtans dag. Jag såg en speciell scen framför mej och kände en speciell sammansatt känsla av glädje, sorg och förtvivlan som jag vill förmedla.

Hon arbetade med pjäsen under förra året och blev färdig i oktober. Det är inte en konventionell rak berättelse med kronologisk handling utan tolv fristående scener som fogas samman av röda trådar och livsöden. Liv och trådar som nu ska tolkas av regissören Olle Törnqvist och skådespelarensemblen.

En av poängerna med att skriva dramatik är samarbetet. Det är jävligt spännande vad regissören gör av min text, säger Katarina Kieri.

Det hon sett av ensemblens arbete med pjäsen hittills är hon mer än nöjd med.

De har fångat precis den känsla som jag hade när jag skrev.

Hon skulle gärna skriva både mer dramatik och filmmanus. Men om det blir så vet hon inte.

Av den nyskrivna dramatiken är mycket beställningsarbeten. Man kan inte skriva en pjäs på spekulation. Filmmanus är ännu svårare. Jag lägger hellre min energi på att skapa än att picha in manus. Men det lockar att ingå i ett arbetssammanhang och om någon frågar så gör jag det gärna.

Det är fortfarande en tid kvar till premiären. Trots det har det redan blivit flera artiklar i olika medier. I en tidning har pjäsen beskrivits som vardagsdramatik. Det irriterar Katarina Kieri.

Ingen skulle kalla Lars Noréns dramatik för vardagsdramatik. Det är så vanligt att kvinnor tar till eller beskrivs med ord som vardagspoesi eller vardagskonst. Men hjärta och smärta, relationer och rädslor, det är det som allt handlar om. Det är existensiellt.

Men vill man bli tagen på allvar så är det rätt kaxigt att skriva en pjäs som heter ”Alla Hjärtan” och har premiär på alla hjärtans dag. Det är lätt att drunkna i efterdyningar av köpmännens handel med hjärtan och skickande av rosor hit och dit.

Ja, det kan det vara. Det var väl en av mina personliga anledningar till att jag skrev pjäsen. Som en personlig motståndsrörelse. För det är i hjärta och smärta man hamnar när man tar livet på allvar. Där befinner vi oss alltid, mellan längtan å ena sidan och kärlek på den andra.

Katarina Kieri

Född: 1965

Bor: I Grind i Norrtälje

Gör: Författare

Aktuell: Pjäsen Alla hjärtan som har premiär på Norrbottensteatern 14/2

Bakgrund: Arbetade som fritidspedagog när hon 1993 debuterade med diktsamlingen Slutet sällskap. Har sedan dess gett ut fyra diktsamlingar, tre ungdomsböcker, en ungdomspjäs, två barnböcker och en roman för vuxna. Hennes bok Dansar Elias, nej! belönades 2004 med Augustpriset.

Om mångsidighet hos författare: Jag har märkt att det är många norrländska författare som arbetar inom olika områden. Lite som småbrukarna där uppe var tvungna att livnära sig på många olika saker för att klara livhanken.

Annons