Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Känd båtägare mot strömmen

I finanskrisens spår minskar försäljningen av fritidsbåtar. Det framkom, föga förvånande, på årets båtmässa i Göteborg. Men det finns undantag. Företaget Marin Fritid, som ägs av Johnny Leinonen, en gång i tiden känd som "Robinson-Johnny", går mot strömmen. - Jag har aldrig sålt så bra som nu, säger han.

Annons

Johnnys företag finns i Laxå och Örebro och är väl etablerat. Företaget har funnits i 30 år och Johnny själv har varit ägare i 20 år.

Företaget har expanderat succesivt under åren och just nu pågår en utbyggnad av butiken i Örebro.

- Vi håller på och flyttar in i dubbelt så stora lokaler som tidigare och vi ska även anställa ytterligare två personer, säger Johnny Leinonen som även nyanställde fyra personer förra året. Totalt har företaget 22 anställda.

Johnny säger att medan branschen som helhet tappat mellan 30 och 50 procent det senaste året så var nedgången i hans företag endast fyra procent i fjol.

- Men då ska man komma ihåg att det jämförs med 2007 som var det bästa året någonsin. Då hade vi en uppgång på 20-25 procent jämfört med föregående år. Trots det lilla tappet var 2008 det näst bästa året någonsin för oss.

I höstas, när finanskrisen slog till på allvar, störtdök försäljningen för många båtfirmor. Men för Johnny och hans företag blev det ingen dramatsik försämring.

- Nej, hela hösten gick bra och januari i år blev en rekordmånad för oss, säger han.

Även om Johnny Leinonen klarat sig bra så här långt påpekar han dock att han känner av krisen på ett sätt.

- Ja, försäljningen av dyra båtar har minskat kraftigt, även hos oss.

Därför har Johnny och hans företag satsat på att sälja billigare båtar, både nya och begagnade.

- Det är främst båtar som kostar kring 250 000 kronor och mindre som köparna är intresserade av nu. Dessutom går försäljningen av tillbehör väldigt bra.

Johnny Leinonen tror att många företag som säljer båtar och båttillbehör har blivit för passiva under den rådande lågkonjunkturen.

- Det verkar som om många bara har lagt sig ner. Själv försöker jag satsa. Jag har sett till att ha varor hemma i lager. När båtköpare har bestämt sig för att köpa något vill de ofta ha varorna så snabbt som möjligt.

Men även om det ser bra ut just nu för Johnny Leinonen så vet han naturligtvis inte hur framtiden blir. Om den ekonomiska svackan blir långvarig kan förstås även han drabbas.

- Men jag är optimist, säger mannen som för tio år sedan blev känd för det svenska folket genom tv-såpan Robinson då han fick namnet "Robinson-Johnny".*

- Jag var med i Robinson i två omgångar, 1999 och 2004.

Om det var det som fick förre statsministern Göran Persson att köpa båt av Johnny Leinonen ska vara osagt.

- Gissa om jag blev förvånad när Göran Persson kom till mitt företag i Laxå och köpte båt. Det var under tiden han fortfarande var statsminister och han hade en massa Säpo-folk med sig, säger Johnny.

Senare har han även sålt båtar till ytterligare några politiker. Bland andra Leif Pagrotsky som hade flera olika ministerposter i den förra s-ledda regeringen.

KENNETH JOHANSSON/Nyhetsbyrån NA Media

[email protected]

Annons