Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kampen för skolorna går vidare

- Vad håller de på med? De kan inte lägga ned Flygskolan, sa sjätteklassaren Olivia ilsket. Undran och vrede var drivkraften bakom den stora demonstrationen framför kommunhuset i går.

Annons

Ett hav av huvuden böljade framför kommunhuset. Elever, lärare och personal från i princip alla skolor i centrala Norrtälje hade kommit för att säga sin mening. Främst i ledet stod Claes Westerberg som till vardags är fritidspedagog på Flygskolan. I handen höll han en rulle med över 900 namnunderskrifter från människor som vill rädda Flygskolan.

De här har vi samlat in på bara en vecka. Dessutom finns det 700 till på nätet. Men det verkar inte som om det finns någon här från barn- och skolnämnden som vill ta emot dem, förklarade han. 

Majoritetspolitikerna lyste med sin frånvaro. Men det var ingenting som fick Esther Liljegren, förälder på Flygskolan och en av arrangörerna, att ge upp.

Nu har vi varit här. Nu ligger bollen hos ordföranden Ann S Pihlgren. Nu är det hennes tur att komma till oss och se hur vi arbetar. Förut har hon sagt att hon inte hade tid innan beslutet skulle tas. Nu när centern skjutit upp beslutet har hon mer tid, säger Esther Liljegren, förälder på Flygskolan.

För henne är det solklart vad den tiden ska användas till.

Vi kräver att det tillsätts en grupp där det ingår lärare, elever och andra från skolorna. Det ska inte gå så fort med besluten, säger hon bestämt. 

Så dyker plötsligt centerns gruppledare Berit Jansson upp. På nolltid trängs hon in bland en massa elever. Frågor och skrik haglar runt henne.

Varför ska Flygskolan stängas?

Vart ska vi ta vägen?

Hur går det med våra betyg?

Vi vill inte att Lommarskolan blir större!

Vad skulle du göra om dina barns skola skulle stängas? 

Hon svarar så gott hon kan och ansträngt leende tar hon emot namnlistan för majoritetens räkning och lovar att lämna den vidare till de andra politikerna. Hon stannar länge, men saknar sina kollegor.

Det borde varit någon här från majoriteten i barn och skolnämnden, säger hon och drar hemåt samtidigt som kommunalrådet Kjell Jansson (m) nästan obemärkt glider ut genom kommunhusets dörrar och in i sin bil.

Pernilla Josefsson

[email protected]

Mer läsning

Annons