Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaféer kan bli kaotiska

Sedan några år har många av kommunfullmäktiges möten i Norrtälje inletts med en så kallad ”allmänhetens frågestund”. Tanken bakom denna är att medborgarna skall kunna ställa frågor till sina folkvalda och förhoppningsvis få tydliga svar.
 

Annons

Det här är en bra tanke. Det är bra att de som bor i kommunen lätt skall kunna ställa frågor till sina kommunpolitiker.

Allmänhetens frågestund har dock fungerat sisådär. Många gånger har det inte funnits några frågor alls.

Ibland har kommunanställda ställt frågor i fullmäktige, frågor som de borde kunnat få besvarade på ett mycket enklare sätt. Ibland har frågorna behandlat saker som inte passar för den här typen av offentlig debatt, till exempel personalärenden. Ibland har frågestunderna urartat till en debatt politikerna emellan, vilket de ju har gott om tid för under resten av fullmäktigemötet.

Men ofta har frågestunderna varit viktiga och klart och tydligt stärkt demokratin. Det har oftast hänt när det funnits ett starkt motstånd mot ett beslut som fullmäktige skall fatta, och där många inte tycker att de fått tillräckligt bra svar från politikerna. Så var det till exempel när Singös skola var hotad, eller när fullmäktige i förra veckan diskuterade nedläggningen av Flygskolan.

Nu planerar Norrtäljes politiker att lägga ner frågestunderna. Istället funderar de på att ha en paus i fullmäktigemötet och då anordna ett ”medborgarkafé”. Där skall de som vill kunna komma och fika och samtidigt passa på att ställa frågor till politikerna.

Det här är ett bra förslag. Det gör att kontakterna mellan medborgarna och de styrande politikerna blir mer informella. Det gör antagligen också att fler vågar ställa frågor. I dag måste frågan ställas inför hela fullmäktige, vilket säkerligen avskräcker många. Med ett medborgarkafé slipper man också att få den debatt mellan politikerna som frågestunden i dag så lätt urartar till.

Samtidigt riskerar medborgarkaféerna att bli mycket kaotiska de gånger många vill ställa frågor och visa sitt missnöje med fullmäktiges beslut, till exempel när det finns förslag på att lägga ner en skola. Det är inte bra, framför allt eftersom det är de gångerna som medborgarna är i störst behov av att få tydliga svar från sina politiker.

Ett sätt att undvika detta är införa medborgarkaféer, men behålla dagens frågestunder ett par gånger om året, de gånger fullmäktiges presidium bedömer att fullmäktige skall fatta de mest kontroversiella besluten. På så sätt skulle man kunna anpassa fullmäktiges kontakter med medborgarna till det behov som finns.

För även om medborgarkaféer är trevliga och informella, och säkerligen fungerar vid de allra flesta av fullmäktiges möten, så finns det ibland behov av att ha en mer strukturerad form av frågestund.

Annons