Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johans text om extremism fick eko över hela världen

Johan Westerholms artikel fick spridning ända till Nordafrika. I juni blev han bjuden till Marocko för att se hur de jobbar med mänskliga rättigheter.

Annons

– Ta inte av skorna, vi har inte hunnit städa sedan vi kom hem, säger Lotta Westerholm.

De sista månaderna har varit hektiska för Furusundsparet. Innan den minst sagt heta Almedalsveckan var de på rundresa i Marocko för att titta på hur landet jobbar med demokratiprocesser och hotet från extrema rörelser.

Allt började med att Johan skrev en artikel på Ledarsidorna, en plattform som han driver på nätet sedan ett drygt år tillbaka. Artikeln handlar bland annat om hur stora summor av internationellt ekonomiskt stöd, till flyktingläger och civilbefolkning, försvinner i organisationer kopplade till terrorism.

– Flera av de största lägren styrs av Al Qaida och Polisario, och används som rekryteringsbas för radikala islamister, säger Johan.

Med artikeln ville han bland annat uppmärksamma hur Sverige indirekt bidrar till spridningen av extremism. Både genom sitt internationella stöd och svaga lagstiftning mot svenska invånare som strider för IS.

– I Marocko tycker de inte att vi är kloka som har 300 IS-krigare i Sverige.

Långt över en halv miljon människor har tagit del av artikeln på olika sätt. Den har översatts till franska och arabiska och har citerats frodigt på olika plattformar.

Marocko News fångade upp den och bjöd in Johan och Lotta till Marocko på en rundresa i åtta dagar. Där besökte de bland annat flyktingläger, koranskolor, domare, poliser och företrädare från Unesco.

– Det var jättespännande att se hur man har lyckats inkludera koranskolorna i samhällsutvecklingen.

I huvudstaden Rabat sprang de på Barbara Hendricks, som är hedersambassadör för UNHCR, och precis hade haft konsert.

– Plötsligt satt vi tre Roslagsbor i Marocko och diskuterade situationen i Nordafrika, berättar han.

Hans eget intresse för islam väcktes i slutet på 1990-talet när han bodde i Madrid och jobbade som vd på ett svenskt företag.

– Långt tillbaka var den iberiska halvön oerhört präglad av islam och jag valde att sätta mig in i idéhistorien så mycket jag kunde, för att lättare komma in i samhället.

Den senaste tiden har han skrivit mycket om demokratiseringsprocesser i muslimska länder. Han tror att nyfikenheten hos den Nordafrikanska publiken kommer ifrån att han i sina artiklar vågar ifrågasätta och visa förståelse och respekt.

– Vi har i vår strävan efter att vara ett liberalt sekulariserat samhälle svårt att sätta oss in i de här ländernas väg mot demokratisering.

Fakta om Johan Westerholm

Ålder: 53 år

Familj: Gift med Lotta, 51 år, sedan ett år tillbaka. Tre utflyttade barn, två katter och en hund.

Växte upp: Stockholm men bor nu i Furusund.

Yrken: Har studerat politisk islam och blev underrättelseofficer 1997. Har även jobbat med exportförsäljning på Telia, och extraknäckt i Securitas livvaktsgrupp.

Gör: Driver talarförmedlingen Viktiga tal tillsammans med Lotta, och sajten ledarsidorna.se

Politisk bakgrund: Socialdemokrat

Intressen: Lotta gillar trädgårdsskötsel och Johan litteratur och kampsport.

Läser helst: Idéhistorisk litteratur och biografier.

Mer läsning

Annons