Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JO-kritik mot fängelset

Anstalten i Norrtälje får kritik för att man isolerade 32 fångar på felaktiga grunder.

Annons

I januari 2007 misstänkte personalen vid anstalten att någon av fångarna på en avdelning med 32 intagna hade en mobiltelefon.

Bland annat visade den tekniska utrustningen att en mobiltelefon fanns på avdelningen.

Under fyra dagar sökte personalen igenom samtliga celler och förhörde de 32 fångarna. Man hittade ett sim-kort men ingen mobiltelefon.

Under tiden som sökandet och förhören pågick hölls fångarna isolerade från varandra. Det normala på den aktuella avdelningen var annars möjligheten att under dagtid umgås med de andra fångarna i gemensamma utrymmen.

Att isolera en fånge får inte ske godtyckligt utan måste ha stöd i lagen om kriminalvård. I det aktuella fallet stödde sig anstalten på en paragraf som bara fick användas under fyra dagar.

När de fyra dagarna gått fortsatte isoleringen men anstalten började använda en annan paragraf enligt vilken isolering kan komma ifråga om det finns risk för den intagnes eller någon annans säkerhet.

Men paragrafen kräver också att det finns en konkret och underbyggd misstanke från kriminalvårdens sida mot varje enskild fånge. Någon sådan fanns inte dokumenterad. Därför riktar Justitieombudsmannen nu kritik mot anstalten.

Sedan januari 2007 har lagen om kriminalvård ändrats så att en isolering av samma slag som den nu kritiserade kan ske utan att anstalten bryter mot några bestämmelser.

Annons