Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan Emanuels dubbla moral

Jan Emanuel Johansson blir riksdagsman igen. Han efterträder Pär Nuder, som skall satsa på en karriär i näringslivet.
Det är bra. Ju fler Norrtäljebor i riksdagen, desto bättre för Roslagen. Förhoppningsvis kan också Jan Emanuel Johanssons erfarenheter av att vara småföretagare påverka socialdemokraternas politik på detta område.

Annons

Det är också bra att Pär Nuder lämnar riksdagen. Han har inte gjort många knop sedan han fick sparken av Mona Sahlin som ekonomisk talesperson för drygt ett år sedan. Han har i och för sig skrivit en bok, men det var knappast till större nytta för hans väljare. Jan Emanuel Johansson kommer säkerligen att vara betydligt mer aktiv.

Jan Emanuel Johanssons nya riksdagskarriär har dock inte börjat speciellt bra. Tvärtom. Den har börjat uselt, med nyheten om att han på Blocket försökt hyra ut sin tvårumslägenhet i Stockholm för 40 000 kronor i månaden.

Han lyckades dock inte hitta någon hyresgäst. Det är lätt att förstå. 40 000 kronor i månaden är en mycket, mycket hög hyra.

Det är inte 0lagligt att försöka ta ut så hög hyra. Jan Emanuel Johansson har därför inte gjort något som gör att han riskerar att åter mista sin riksdagsplats.

I alla fall inte nu. Däremot får han svårare att bli omvald. Jan Emanuel Johanssons lägenhetsuthyrning strider nämligen mot hans partis politiska ideologi.

Jan Emanuel Johansson är socialdemokrat, på vars hemsida det står att: ”Vi Socialdemokrater ser inte på bostaden som vilken handelsvara som helst. Bostaden är en social rättighet”. Detta budskap stämmer inte så väl överens med att försöka hyra ut sin lägenhet för 40 000 kronor i månaden. Att det inte är första gången som en socialdemokrats omsorg om den egna plånboken varit större än tron på partiets politik gör inte det hela bättre.Till detta kommer att Jan Emanuel Johansson inte tycks ångra sig eller inse dubbelmoralen i sitt agerande. Istället tycker han det hela är ”pinsamt” och framhäver att han inte gjort något fel. Han tycks helt enkelt inte ha förstått problemet med att säga en sak och göra en helt annan.

Jan Emanuel Johansson har varit en frisk fläkt i politiken, och inte minst i sitt eget parti. Han har använt ovanliga metoder för att marknadsföra sin person, till exempel genom att ställa upp i tv-programmet Robinson. Han har också visat stort engagemang i många frågor, till exempel när det gäller sociala frågor och djurrätt.

Hans metoder har skaffat honom många beundrare, men också många fiender. Ingen har dock ifrågasatt trovärdigheten i hans engagemang, inte minst när det gäller de hemlösa och socialt utsatta.

Den trovärdigheten har han nu förlorat. Det kan mycket väl göra att han förlorar sin riksdagsplats vid nästa val.

Annons