Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan E Johanssons mäktiga blogg

Under den senaste veckan har det stormat kring Jan Emanuel Johansson (S) och hans klumpiga försök till bostadsaffärer. Själv hukade han i blåsten och hänvisade journalister från hela landet till sin blogg på norrteljetidning.se. Förutom att det har inneburit nya rekord för sajten, så har det dessutom ännu en gång satt fokus på bloggandets makt.

Annons

Vår hemsida illustrerar medieutvecklingen, på gott och på ont. När en politiker inte svarar på frågor utan hänvisar till sin blogg riskerar inte bara journalister, utan också alla medborgare, att bli stående med obesvarade kritiska frågor. Det är inte bra. Å ena sidan.

Å andra sidan får politikern visa vad han verkligen tycker, tänker och känner. Jan Emanuel Johansson har ställts mot väggen och svarat på frågor i Norrtelje Tidning. Och du som läsare kan då bilda dig en egen uppfattning, genom att läsa både tidning och politikerblogg.

På bloggen avfärdade den nyblivne riksdagsmannen först nyheten om att han försökt hyra ut en tvåa i Stockholm för 10000 kronor i veckan som en ”pinsamhet som sket sig” och som absolut inte var något att be om ursäkt för. Att socialdemokraternas kritik mot marknadshyror är en viktig hörnsten i politiken tycktes ha undgått honom. Dag två kritiserade han istället medierna för att försöka ”göra partipolitik av detta”. Bara i Norrtelje Tidning ställde han upp i en intervju. Han tyckte då inte att han hade gjort något fel och sade bland annat ”tacka fan för att jag försökt sko mig, det ligger i ett företags natur”. Först så småningom tycktes det gå upp för norrtäljepolitikern att det är andra än journalister som ifrågasätter hans försök att ta extremt bra betalt för att hyra ut dels lägenheten, dels en villa på Gotland. På norrteljetidning.se har vi fått över 150 kommentarer på olika artiklar och blogginlägg. Jan Emanuel Johansson ångrade efter ett par dagar den kritiserade bostadsannonsen ”så att det skär i kroppen” med ett ”förlåt”.

Frågan är om det räcker. Mikael Damberg, S-ordförande i länet, säger att han har en del att jobba på för att förtroendet ska räcka till en nominering till valbar plats i nästa riksdagsval. Och med tanke på vad den färgstarke gamle Robinson-vinnaren bloggade om i februari så förstår jag varför han har ont i själen: ”Jag bröt ihop när jag blev av med riksdagsuppdraget.”

Det var förra gången, vid valet 2006.

Annons