Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jaktledare i Rialaskogarna utsedd

Jaktvårdskonsulenten Lars Plahn har blivit utsedd till jaktledare av Naturvårdsverket och länsstyrelsen gemensamt för att bedriva skyddsjakten på vargen i Riala-trakten.
Men när själva jakten kan börja är ännu osäkert.

Annons

Skyddsjakten på vargen i Riala är utsatt från den 7:e november till den 20:e december. Under denna period får skyddsjakt ske under 14 dagar. Länsstyrelsen beslutar när. Länsstyrelsen utser också en jaktledare tillsammans med Naturvårdsverket. Det blir Lars Plahn, jaktvårdskonsulent vid Jägareförbundet. Han har stor erfarenhet av skyddsjakt. Tillsammans med andra jägare kommer han att se till att fårägare i Roslagen inom kort kan sova gott om natten.

Jag har engagerat ett gäng som är specialutbildat för den här speciella typen av skyddsjakt. Skyddsjakt på varg är ett känsligt ämne, och då får man vara varsam. Rovdjur och varg brukar vålla starka känslor. Därför har vi valt att jägarna ska få vara anonyma, säger Plahn.

I dag vet han inte när jakten kan dras i gång.

Vi har inte mycket att gå på i dag. Vi får vänta tills vi får en ny observation av vargen eller en ny attack, det beror på. Blir det en ny attack så får vi jaga i det området, en varg brukar ofta återkomma till platsen för attacken.

Vid skyddsjakt gäller utökade befogenheter. Jakt får bedrivas på annans mark, och jaktlaget får ta hjälp av motorfordon.

En av de boende i området, som vill vara anonym, är hobbybonde och har får. Bonden fick två får rivna av en varg i slutet av oktober. Då var också länsstyrelsen ute och konstaterade att det var varg som rivit dem.

Jag har egentligen ingen åsikt om det här. Om man skjuter den här vargen betyder det inte att jag slipper bygga stängsel. Vi vet inte om det kommer en ny varg. Jag blir ju inte glad om mina djur dödas. Eventuellt får jag sluta med får. Men rent allmänmänskligt kan jag tycka det är bra om ett djur kommer tillbaka, säger hobbybonden.

En av markägarna i området, Ivan Jonas, håller med om den åsikten.

Det är fel att skjuta den första vargen som kommer hit. Och för bönderna är det inte dyrt att sätta upp stängsel, det borde man ha råd med.

Han anser att man inte ska vara rädd för vargen.

Nej, varför skulle jag vara rädd? En björn eller ett vildsvin är mycket farligare. En varg angriper dig aldrig frivilligt.

Läs även

Stor vargdebatt på norrteljetidning.se

Annons