Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag var manipulerad och hjärntvättad

Annons

Att växa upp i före detta Jugoslavien var att ständigt vara influerad av vänstern. Som ung och för den delen även som vuxen var jag fast övertygad att Titos kommunism och Palmes socialdemokrati var de självklara val om en människa ville leva tryggt, humant, fritt och rättvist.

Jag måste även medge att det stämde mestadels. Jag var till och med medlem i socialdemokratiska partiet, högern var ju enbart förlorade själar vars ideologier och sätt att föra politik inte kunde accepteras av en invandrare som jag själv är. Iskalla, känslolösa kapitalister som enbart hade för avsikt att utnyttja arbetarklassen?

Men var det verkligen så?

Blir människan eller ett parti bättre av att svartmåla ”de andra ”?

Alliansen vann valet, jag och många andra väntade på ”dråpslaget”. Enligt vänsterblocket så skulle allt bli sämre, de rika skulle sätta igång och dra Sverige in i fördärvet.

Men efter bara ett år så började jag själv undra varför de prognoserade destruktiva förändringar i landet lyste med sin frånvaro.

Eftersom jag redan innan valet hade lämnat socialdemokratin på grund av förlegade och förslöade arbetssätt så väcktes tanken att jag kanske under alla dessa år av mitt liv utsatts för ”hjärntvätt” och manipulation.

Efter några månaders tänkande så valde jag att bli medlem hos Norrtäljes nya moderater. Aningen rädd och på osäkra ben klev jag då in i något som jag hela livet blivit intalad enbart är till för rika, rent svenska och som stod för det ohumana. Kapitalismen ... skrämmande.

Vid mitt första månadsmöte med moderaterna kände jag mig som ”lammet i varglyan”, skrämd av all den fleråriga propaganda jag matats med.

Det tog bara en halv timme för mig att inse det faktum att jag kommit hem. Trevliga människor, öppna och hjärtliga med en öppenhet som jag tidigare inte bemötts med. Äntligen någon som lyssnar.

Att bli bemött på detta sätt gjorde att jag återfick viljan och gnistan till ett vidare politiskt engagemang.

Nu har det gått ett par år sedan dess och besvikelsen av att varit manipulerad och hjärntvättad har ersatts av glädjen av att ha ”hittat hem”. Stoltheten att tillhöra ett parti som öppenhjärtat delar med sig av sina kunskaper och erfarenhet och som öppet medger att de inte varit så bra på att bjuda in fler invandrare till en öppen debatt och informationsmöten, men visar tydligt och ärligt att vi gemensamt kan åstadkomma en positiv förändring på de flesta plan där högern ansågs vara dåliga på.

Nu är jag helt införstådd att det inte stämmer att enbart vänstern värnar om arbetarklassen, människan i nöd, de utsatta eller invandrarnas väl. Det stämmer inte heller att vi behöver dela upp oss i ”vi och de”.

Människor är vi alla, med allt vad det innebär och skillnaderna i ideologin betyder inte att ena sidan är bättre än den andra .

Leo Sarkic, m

Norrtälje

Annons