Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intim röjarrock av Eldkvarn

Plura har svårt att skruva ner tempot. Det är ingen anklagelse, det är ett konstaterande.
 

Annons

Inför fredagskvällens konsert på Teatern i Norrtälje hade han utlovat en spelning baserad på ballader. Visst hörde vi några sådana. Men väl så mycket av konserten var faktiskt ren och skär röjarrock.

En ensam Plura med grånad hårman under den svarta kepsen klev upp på scenen. ”Bröllopssång” från nya plattan Hunger Hotell fick inleda. Och redan hängde Springsteenvibbarna i luften. Innan låten tonade ut klev resten av bandet upp på den intima scenen, och fortsatte med ”Vägen till paradiset” och ”Be-bob-A-Lula-Land”, samtliga från senaste plattan. Nedtonad röjarrock i intimt format. Publiken var med på noterna. ”Barn av sommarnatten” presenterades som ”ett vykort från mig själv”, en låt med latinamerikanska klanger, fast texten utspelar sig nattetid runt bruket i Norrköping, och tonårsförälskelser.

När Eldkvarn plockar upp en låt som ”Bröllop i Bolivia” från 1987 får publiken genast problem. Den är lång och avig och publikstödet sviktade. I gengäld jobbade Plura hårt med sången och avslutade högröd i ansiktet. Samma med ”Blues för Bodil Malmsten”, från den utmärkta plattan ”Svart blogg”. Det är ingen publikhit. Men Plura hann nämna i det korta mellansnacket att texter ibland låter vänta på sig.

Nya tempohöjare avlöste varandra, och när ”Hunger Hotell” tonade in var stora delar av publiken med på noterna igen. Merparten av materialet kom från senaste platta. ”Fångar i tiden som går” var kvällens snabbaste spår. Brorsan Carla fick sjunga sin ”Lilla Sofi”, innan Plura gjorde ”Kommit hem”, en blivande pärla i hans produktion.

Avslutningsvis fick vi höra ett parti greatest hits, bl a ”Ta min hand” och ”Kärlekens tunga”, innan en allsångsversion av ”Alice” rundade av kvällen. Riktigt slut var det förstås inte förrän ”Pojkar pojkar pojkar” tonat ut, en svettig och högröstad version.

Spelbetyg - vad ska vi säga? Fyra ”Rospiggar” av fem. Om jag får bestämma.

Annons