Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte lätt hitta rätt sommarbil

Att köpa en billig, begagnad bil att köra runt med i sommar kan låta som ett prisvärt semesternöje. Men se upp – en sommarbil kostar sannolikt mer i slutändan än vad du tror.

Annons

För även om det finns rätt så många billiga bilar ute till försäljning så här års så får man räkna med att det tillkommer reparationskostnader, speciellt om man inte är bra på att meka själv. Gamla bilar går ofta sönder så för att överleva hela säsongen lär sommarbilen behöva reservdelar. Därför är det bäst att ha en buffert till reparationer, det kanske är lika bra att satsa på en bärgningsförsäkring till och med.

Satsa gärna på en populär modell, då ökar chansen att hitta reservdelar som inte kostar skjortan. Bilen kan ju dessutom ha blivit populär för att den håller bra, så har man tur går den inte sönder alls. Det skadar därför inte att göra lite research innan köpet. På Konsumentverkets hemsida http://www.bilar.konsumentverket.se/ finns flera goda råd och andra fiffiga funktioner. Du kan bland få hjälp att välja bil, göra en kalkyl och jämföra olika modeller med varandra.

Tänk även på säkerheten när du väljer modell. Generellt kan man säga att desto nyare och tyngre bil desto säkrare. Men även desto dyrare, eftersom nyare bilar kostar mer att köpa och tyngre bilar drar mer soppa. När du väl bestämt dig och hittat en bil som du vill köpa ska du kolla den noga innan du slår till. Be att få se senaste besiktningsprotokollet. Titta efter rost, speciellt i de bärande delarna. Provkör bilen så motorn blir varm och lyssna på hur den låter. Gå ur och kolla så bilen inte läcker olja eller vatten. Titta på hur den ser ut, är lacken fin och bilen hel och ren inuti är chansen större att ägaren tagit hand om den.

Billiga, begagnade bilar säljs ofta av privatpersoner. Det gäller att vara lite smart så man inte blir lurad. Hittar du ett erbjudande som verkar vara på tok för bra så bör du bli vaksam. Kontrollera att säljaren verkligen äger bilen och att den är skattad och besiktad, det går att göra med hjälp av registreringsnumret på Vägverkets hemsida.

Elisabeth Pettersson

Nyhetsbyrån NA Media

[email protected]

Annons