Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen dispens för busstrejken i Norrtälje

Busstrafiken i Norrtälje kommun får ingen dispens under strejken. – Hade vi fått in en ansökan som pekat ut en specifik linje hade saken kunnat diskuteras, säger Bo Sandholm, ombudsman på Kommunal. Några enstaka linjer är dock ändå undantagna.

Vad tycker du om busskonflikten? Läs och kommentera!

Annons

- Det gick inte att ge en dispens för hela Norrtäljeregionen, säger Bo Sandholm.

Det var i fredags som Bussarbetsgivarna lämnande in en ansökan om dispens för busstrafiken i Norrtälje under strejken som inleddes i natt. Sent i går beslutade Kommunal att inte acceptera dispensen.

 Min tolkning är att bussarbetsgivarna gjorde en naiv ansökan bara för att försöka få opinionen med sig. De tar inte oss på allvar, säger Bo Sandholm.

Bussarbetsgivarnas vd Peter Jeppsson är av en annan åsikt:

 Det var dumt sagt. Vi leker inte med allmänheten. Kommunal bestämmer själv vad de vill bevilja. De har blivit erbjudna samma löneökning som alla andra på arbetsmarknaden, säger han. 

Kommunals krav är att kommunala bussförare och privata bussförare ska gå under samma avtal och få samma lönevilkor.

 Det här är affärsdrivande verksamhet. Våra företag har inte råd att ta på sig de här kostnaderna. Vi är inte beredda att ta på oss högre löneökningar än den övriga arbetsmarknaden. Och om man jämför med Kommunalas övriga medlemmar ligger bussförarna bra till, säger Peter Jeppsson.

Tycker du inte det är rimligt att alla bussförare ska ha samma lönevillkor?

 Nej, därför att det är olika verksamheter. Det finns åtta kommunala bussbolag och 500 privata. Om de kommunala bolagen har förhandlat fram ett dåligt avtal får det stå för dem. 

Parterna har enligt uppgifter inte förhandlat med varandra sedan en och halv vecka. Än så länge verkar inget tyda på en lösning. Om inte Kommunal och Bussarbetsgivarna kommer överens trappas konflikten upp ytterligare nästa vecka då strejken når Västerbotten.

Dispens söktes även för Nacka/Värmdö, ersättningsbussar på tunnelbanesträckan Gullmarsplan-Farsta strand samt pendeltågsträckan Nynäshamn-Västerhaninge.

Kommunal gav bara dispens för sträckan Nynäshamn-Västerhaninge när det gäller SL-trafiken.

Undantag har även gjorts för färdtjänst, handikapptransporter och närtrafiken.

För mer information angående respektive linje se www.sl.se eller ring till SL:s kundtjänst på 08-600 10 00.

Gustaf Andersson [email protected]

Busstrafik som korsar Uppsala län omfattas bara delvis av strejken. Se undantag

LÄS ÄVEN

Pendlare drabbas hårt av busstrejken

Annons