Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingegerd Möller virkade till sig Naturvårdspriset

– Jag blir så glad, utbrister konstnären Ingegerd Möller när hon nås av beskedet att hon vunnit årets naturvårdspris.
Priset består av en vistelse på ön Kläppen.

Annons

100 läsare deltog i omröstningen av NT:s naturvårdspris. Det var jämnt mellan kandidaterna, men en majoritet ville helst se Ingegerd Möller som vinnare.

Det ovanliga i år var att juryn valde ut tre kulturpersonligheter. Tidigare har kandidaterna till stor del varit människor som arbetar med miljöfrågor. Förutom Ingegerd Möller var naturfotografen Klas-Rune Johansson och författaren Kerstin Ekman nominerade.

De här tre har verkligen fått många att öppna ögonen för naturen, har jurymedlemmen och fotografen Roine Karlsson sagt om motiveringen.

Vad det kan ha varit som gjorde att läsarna ville se Ingegerd Möller som vinnare är hon lite osäker på.

Jag fattar det inte riktigt, jag var så säker på att Kerstin Ekman skulle vinna. Men möjligen är det det här att bilden kan upplevas som så omedelbar.

Kanske kan det också ha att göra med hur hon i sitt konstnärsskap på ett vackert sätt beskriver sin relation till naturen.

Det är inte så många som sysslar med det lilla i naturen. Jag har gått mycket barfota i naturen.

Ingegerd Möller bor och arbetar i en gammal skola i Nor utanför Roslagsbro. Hur naturen ser ut omkring henne är minst sagt viktigt för skapandet.

Jag vill ha det öppna landskapet. Jag vill ha en historia i naturen. I Roslagen är det ett fint gammalt kulturlandskap. Man kan få syn på en gammal grund eller en trapp. Det ger en spännande dimension.

Nästa sommar ställer hon ut måleri och textilier på Norrtälje konsthall.

Jag har tackat nej till alla erbjudanden i år. Det blev så mycket med Linnéåret förra året och jag vill ha tid att skapa nytt.

För tillfället arbetar Ingegerd Möller med en ny väv. Det ska bli en skogsinteriör med mossor i olika nyanser. Formen ska också den här gången bli assymetrisk. Man ser ju inte fyrkantigt, säger Ingegerd Möller.

Therese Söderlund

Annons