Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga skäl att införa euro

Det finns gott om jobb i Norrtälje. Arbetslösheten här är också låg, bara en tredjedel av genomsnittet för hela Sverige. Få har också varslats de senaste månaderna.

Annons

I resten av Sverige har det varit många fler varsel, framför allt i kommuner där det finns företag inom bilindustrin. Och tyvärr talar mycket för att det inom kort blir fler varsel även här i Norrtälje kommun. Sverige är just nu brant på väg ner i en lågkonjunktur, och mycket talar för att den kommer att bli ganska djup. Många tror att tillväxten i Sverige kommer att hamna på noll nästa år, eller i bästa fall på några tiondelar.

Det var därför bra att Riksbanken i går sänkte räntan med ytterligare en halv procentenhet. Och även om sänkningen var överraskande stor, och kom nära inpå den stora räntesänkning Riksbanken gjorde för två veckor sedan, så är den ändå helt logisk. Den internationella konjunkturen störtdyker och oljepriset och andra råvarupriser faller kraftigt. Allt pekar därför på att inflationen kommer att falla kraftigt. Då är det helt fel för Riksbanken att bekämpa inflationen genom att ha hög ränta.

Det är också bra för den svenska ekonomin att Riksbanken sänker räntan. Det gör att det blir billigare för företag att låna till investeringar. Det gör att bolånen blir billigare och att huspriserna stabiliseras. Det gör därför att konjunkturnedgången inte blir lika brant och inte lika djup som den annars blivit.

Vad som framför allt är bra för den svenska ekonomin är att Riksbanken kan sänka räntan. Det hade man inte kunnat om Sverige hade varit med i EMU, den europeiska valutaunionen. Då hade Sverige haft euro i stället för krona, och räntan hade satts av den Europeiska centralbanken i Frankfurt. Och där hade man givetvis tagit hänsyn till situationen i hela euro-området, framför allt hur läget är i de största ekonomierna Tyskland och Frankrike, och inte till läget i Sverige.

Därför är det konstigt att en del politiker de senaste veckorna menat att den ekonomiska utvecklingen bevisar att Sverige bör införa euro. De hänvisar till att den internationella finansiella oron fått till följd att den svenska kronan fallit kraftigt i värde framför allt gentemot dollarn, men också gentemot euron.

Detta är dock inget tillräckligt skäl för Sverige att införa euro. Valutakurser svänger fram och tillbaka, och dagens valutaoro lär snart förbytas i ett mer stabilt läge. Och visst finns det fördelar för Sverige att ha en valuta som är mer stabil än kronan, men dessa fördelar uppväges mer än väl av nackdelarna av att ha en ränta som inte är anpassad efter läget i den svenska ekonomin.

Den senaste tidens kronfall ger därför ingen anledning till att börja diskutera en ny svensk folkomröstning om EMU.

Annons