Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga islamister i Knutby

Händelserna i frikyrkoförsamlingen i Knutby fortsätter att fascinera. I förra veckan var det premiär på både en biofilm och en teaterpjäs om händelserna.

Annons

Även om Knutby på många sätt var unikt, så är detta inte det enda exemplet på hur religiösa ledare får sina trosfränder att skada andra människor. Tyvärr finns det alltför många exempel på religiöst orsakat våld runt om i världen.

Här i Sverige har vi dock hittills varit ganska förskonade från religiöst betingat våld. Kanske håller detta på att förändras. I förra veckan presenterade två forskare från Försvarshögskolan, Magnus Ranstorp och Josefine dos Santos, en rapport om ”radikaliseringen” av Malmöstadsdelen Rosengård. Enligt rapporten har det skett en stor förändring i stadsdelen de senaste fem åren. Den religiösa extremismen har blivit allt starkare och där finns i dag islamister som agerar åsiktspoliser, och som förordar barngifte, trakasserar kvinnor som inte bär slöja och uppmanar ungdomar att isolera sig från samhället.

Det här är en mycket otäck utveckling. Det visar att integrationen i Rosengård har misslyckats. Risken för att radikaliseringen mynnar ut i terroristdåd går tyvärr inte att utesluta.

Frågan är hur samhället skall kunna vända utvecklingen, och med vilka metoder. För givetvis är det inte acceptabelt att människor som bor i en viss stadsdel skall leva under hot, och att de kvinnor som bor där skall trakasseras om de inte klär sig på ett speciellt sätt.

Å andra sidan är det viktigt att dessa åtgärder inte leder till hets mot muslimer. Man får aldrig glömma bort att det alltid är väldigt få av de religiösa, oavsett trosinriktning, som är fundamentalister. Och det är inte bara bland muslimer som det finns reaktionära ledare och åsiktspoliser. Sådana finns inom alla religioner, inte minst inom kristendomen. Svenska kyrkan är ganska svag i dagens sekulariserade samhälle, men bara för några årtionden sedan var många präster mycket duktiga på att fungera som åsiktspoliser, och i många frikyrkoförsamlingar, som den i Knutby, är åsiktspoliserna fortfarande många och mäktiga.

Självklart behövs åtgärder för att försöka hejda radikaliseringen i Rosengård. Till exempel är det mycket viktigt att se till att skolorna inte fungerar som indoktrineringsanstalter för en fundamentalistisk islam.

Men samtidigt får samhället inte glömma bort andra religiösa konservativa grupper. På samma sätt som samhället skall kontrollera skolorna i Rosengård, så skall man kontrollera alla friskolor som drivs av religiösa grupper. Hotet mot värderingarna i det moderna och sekulariserade Sverige kommer inte bara från islamister, utan från fundamentalister i alla religioner.

Annons