Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga fler lumparhistorier

Annons

Lumparhistorier kan vara roliga. Det är alltid roligt att lyssna på dråpliga berättelser om dumma kaptener, slöa fanjunkare, elaka majorer eller om meninglösa, milslånga marscher i snöstorm och hällregn.

Eller rättare sagt: det är sällan speciellt roligt. Oftast är lumparhistorierna bara roliga för dem som berättar.

En sak är dock speciell med lumparhistorierna: nästan alla har sådana att berätta, oavsett var man bor i Sverige, och oavsett vilken social bakgrund man har. I lumpen var alla lika, där förekom ingen social skiktning. Med ett mycket stort undantag: få kvinnor kan berätta lumparhistorier. Även om fler och fler kvinnor har gjort värnplikt de senaste decennierna, så är ändå män i kraftig majoritet.

Men numer är det också färre män som har lumparhistorier att berätta. I takt med att försvaret gjorts om efter kalla krigets slut har behovet av värnpliktiga minskat. I dag är det mindre än var tionde i varje årskull som gör militärtjänst.

Det här har gjort det mycket svårare att försvara värnplikten. Det blir orimligt att bara några få skall tvingas göra militärtjänst, med de personliga och ekonomiska uppoffringar detta innebär. För även om det kan vara roligt att ha lumparhistorier att berätta, så är det få som tycker att detta är värt att få dålig lön och bo trångt och långt hemifrån under många månader.

Det är därför naturligt att regeringen har låtit en utredning titta på värnplikten. I går kom utredningen, ledd av centerpartisten Anders Svärd, med sitt förslag. Den föreslår att värnplikten blir kvar, men att den bara skall tillämpas om säkerhetsläget förändras. I normala fall skall militärtjänsten vara frivillig och bestå av en tremånaders grundutbildning som är öppen för alla, oavsett kön. De som vill, och anses som lämpliga, kan sedan välja att vidareutbilda sig inom försvarsmakten och bli officer eller reservofficer eller få en befattning i svenska styrkor på internationella uppdrag.

Det här är ett bra förslag. Värnplikten går inte att behålla när den innebär så stora orättvisor som i dag. Numer är risken också liten att en yrkesarmé tappar kontakten med det övriga samhället och blir ett hot mot demokratin. En stor del av armén befinner sig ju på internationella uppdrag.

Å andra sidan är det bra att kunna väcka värnplikten till liv i fall det säkerhetspolitiska läget skulle försämras. Rysslands krig mot Georgien visar att risken för detta tyvärr är ganska stor.

Om utredningens förslag genomförs, vilket allt talar för, kommer därför färre och färre män att kunna berätta några lumparhistorier. Och det är lika så bra. Det tycker nog åtminstone deras uttråkade fruar och flickvänner.

Annons