Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag Sahlin - då Fälldin

För 25 år sedan skulle centerpartiet och folkpartiet slås samman. Partiledningarna, med Thorbjörn Fälldin och Gunnar Helén i spetsen, var överens om att en sammanslagning var det bästa för de båda partierna.

Annons

Men det blev inget av. I november 1973 körde centerpartiets förtroenderåd i Uppsala över sin partiledare.

Thorbjörn Fälldin har nyligen sagt att han borde ha avgått efter Uppsala möte. Efter denna förlust var han inte längre säker på att han kunde känna av stämningarna inom partiet, och blev därför osäker på vilka frågor han kunde driva.

Kanske känner sig Mona Sahlin i dag på samma sätt som Thorbjörn Fälldin kände sig för 25 år sedan. I förra veckan blev hon nämligen brutalt överkörd av sitt parti.

I onsdags deklarerade Mona Sahlin att socialdemokraternas mål var att bilda regering tillsammans med miljöpartiet efter valet 2010. Vänsterpartiet var alltså utkastat.

Två dagar senare lät det helt annorlunda. Då ville hon ha fortsatta samtal med vänsterpartiet. Orsaken till helomvändingen var att hennes besked hade mött ett mycket stort motstånd inom socialdemokratin, där många tycker att vänsterpartiet står dem närmare än miljöpartiet. Motståndet var så stort att Mona Sahlin tvingades backa.

Det här är givetvis ett mycket stort bakslag för Mona Sahlin. Det innebär att hon, på samma sätt som Thorbjörn Fälldin, blir osäker på att hon instinktivt vet vad partiet tycker. Och osäkerhet är givetvis ingen bra egenskap för en partiledare och statsministerkandidat.

Dessutom innebär detta också att Mona Sahlins auktoritet i partiet minskar. Inom socialdemokratin är många sedan länge mycket tveksamma, i vissa fall rent fientliga, till Mona Sahlin, och det var därför lite överraskande att hon blev vald till partiledare. Som partiledare har hon dock lyckats bra med att få igenom sin vilja, till exempel har hon förändrat partiets skolpolitik rejält och också bytt ut flera av dem som tidigare hade mycket starka positioner inom partiet, exempelvis Pär Nuder som fick sparken som ekonomisk talesman.

Men uppenbarligen missbedömde Mona Sahlin sin auktoritet och förmåga att känna av stämningarna inom partiet, på samma sätt som Thorbjörn Fälldin gjorde 1973. Det gör att hennes motståndare inom partiet stärks.

Mona Sahlins position är dock inte hotad. I alla fall inte så länge partiets opinionssiffror ligger mellan 40 och 45 procent. Men skulle de börja sjunka, så kommer den interna kritiken att börja växa. Och då lär det inte spela någon roll för Mona Sahlin att veta att Thorbjörn Fälldins karriär fortsatte uppåt efter att han blivit brutalt överkörd av sitt parti, och att han tre år senare blev vald till statsminister.

Annons