Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Husbilar allt mer poppis

De senaste åren har antalet husbilar ökat markant i landet. För Gun-Britt och Anders Adamsson började det med en vecka i en hyrd husbil i samband med cykel-VM i Oslo 1993.

Annons

Vid det senaste årsskiftet fanns det 44 978 inregistrerade husbilar i Sverige. Fyra år tidigare var motsvarande siffra 32 474. En ökningstakt på drygt 3 000 bilar per år således. 

Sedan i mitten på 1990-talet har antalet husbilar konstant ökat. Men den stora boomen kom under åren 2005 och 2006 och ökningstakten har därefter fortsatt att vara väldigt hög. 

- Och den trenden ser ut att hålla i sig, säger Lars Erik Paulsson, kanslichef på Husvagnsbranschens Riksförbund.

40-talisterna orsaken

Förra året inregistrerades det 3 207 husbilar. Det är den högsta årssiffran någonsin och en ökning med 27 procent jämfört med året innan.

- Anledningen till den stora ökningen de senaste åren är att 40-talisterna nu börjat gå i pension. Det är en grupp som är välmående både fysiskt, psykiskt och ekonomiskt. 40-talisterna är också språkkunniga och resvana, säger Lars Erik Paulsson.

Många av de nyblivna husbilsägarna har tidigare haft både villa och sommarstuga. 

- Nu är det många som säljer sommarstugan och i stället skaffar sig husbil för att komma ut och återupptäcka världen, säger Paulsson som också påpekar att det är många tidigare båtägare som nu övergett livet på sjön och i stället skaffat sig husbil. 

Påverkar miljön

Det ökade priset på diesel verkar inte ha fått någon större inverkan på intresset för husbilar. I alla fall inte ännu. Om den allt mer debatterade klimatfrågan kommer att betyda att intresset minskar återstår att se. 

- Jag tror inte det, säger Lars Erik Paulsson. De flesta husbilar rullar förhållandevis lite ute på vägarna. Det är ovanligt att någon kör mer än 1 000 mil om året. De flesta kör betydligt kortare sträckor. Dessutom blir fler och fler bilar utrustade med partikelfilter. 

Ovanligt med olyckorDet är mycket ovanligt att husbilar är inblandade i olyckor, enligt Lars Erik Paulsson.

- Antalet olyckor är så få att ingen bryr sig om att föra statistik, säger han. 

När det gäller kostnaden så är det mycket individuellt. Det handlar om hur mycket var och en är beredd att satsa.

- Det finns nya husbilar som kostar allt från strax under 400 000 kronor upp till flera miljoner, säger Lars Erik Paulsson. 

Hyr först Marknaden för begagnade husbilar växer stadigt och även där är det stora prisskillnader. Skatteavgiften är cirka 5 000 kronor om året.

- Den som tänker skaffa sig en husbil för första gången bör börja med att hyra en för att prova på hur det känns, säger Lars Erik Paulsson.

Kenneth Johansson  [email protected] 

Husbilslivet är fantastiskt

Det började med en vecka i en hyrd husbil i samband med cykel-VM i Oslo 1993. Ett par år senare blev det en lite längre semester. Även den gången i en hyrd bil. Sedan dess har Gun-Britt och Anders Adamsson varit hängivna husbilsmänniskor. Och nu har de sedan flera år tillbaka egen husbil.

- Det här är det bästa vi har gjort. Husbilslivet är fantastiskt. Framförallt ger det en enorm frihet, det är den stora tjusningen, säger makarna Adamsson.

Försäljningen av husbilar ökar år för år, både här hemma i Sverige och ute i Europa. Det är också något som Anders och Gun-Britt har märkt.

- Ja, det rullar betydligt fler husbilar ute på vägarna nu än tidigare och det är ju väldigt trevligt, säger Anders.

Husbilsfolket verkar också har en samhörighet som är lite speciell.

- Vi som har husbil är ungefär som motorcyklisterna. Vi hälsar på varandra när vi möts, säger Anders. 

Ingen planering

I stort sett varje helg under sommarhalvåret lämnar Gun-Britt och Anders villan i Örebro och ger sig ute med sin husbil. Det kan bli helgturer till Roslagen, Trosa, Hjo, Motala, Sälen eller någon annan plats inom rimligt avstånd.

- Vi brukar ha en idé om vart vi ska, men sedan händer det ofta att det blir avvikningar. Ibland har vi havstomt, ibland sjötomt och ibland hamnar vi mitt inne i en stad, säger Anders och ger en bild av hur omväxlande den här tillvaron kan vara.

- Det är så enkelt. Vi fyller upp kylskåpet och sedan är det bara att ge sig iväg. Det behövs ingen planering. Tidigare åkte vi ofta på bilsemester, men då krävdes det att man hade bokat i förväg var man skulle bo. Nu är vi mycket mer flexibla, säger Gun-Britt. 

Cyklar i bagagetPå sommarsemestrarna bär det av ut i Europa.

- Vi har varit runt i många länder, säger Gun-Britt och räknar upp Danmark, Tyskland, Belgien Holland, Luxemburg, Frankrike, Österrike, Schweiz, Kroatioen, Italien, Spanien, Portugal och ytterligare några länder.

- Eftersom vår son Stefan och hans flickvän bor i Luxemburg är det naturligt att vi alltid passerar där, säger Anders.

30-årige Stefan var tidigare proffscyklist och hade då Luxemburg som bas. Nu är den aktiva karriären över, men han har blivit kvar där och jobbar på bank.

Pappa Anders är en ännu större profil inom cykelsporten. Han har vunnit flera SM-guld och även kört som proffs i ett italienskt stall på 80-talet. Numera är han kritikerhyllad expertkommentator på Eurosport tillsammans med Roberto Vaccio.

Två cyklar har sin givna plats i husbilens bagageutrymme när Anders och Gun-Britt är ute på sina resor.

- Cykel är ett alldeles utmärkt fortskaffningsmedel att ta sig fram på när man kommer till okända platser, tycker båda Anders och Gun-Britt. 

Vingårdar i FrankrikeUte i Europa brukar makarna Adamsson precis som många andra husbilsägare parkera sitt fordon på en så kallad ställplatz, en uppställningsplats för husbilar.

På kontinenten finns det mängder av sådana uppställningsplatser. Men i Sverige är det inte så vanligt. Det finns dock på några platser, bland annat vid hamnområdena i Vättern-städerna Askersund och Motala.

Den som är intresserad av att besöka vingårdar i Frankrike kan med fördel göra det med husbil.

- Där finns det cirka 800 vingårdar som upplåter gratis plats för husbilar, säger Anders.

Drömresa på hemsida

Makarna Adamsson är i 50-årsåldern och fortfarande i högsta grad yrkesverksamma. Han som lärare och hon som sjuksköterska. Därför är naturligtvis fritiden begränsad.

- Men för några år sedan tog vi tjänstledigt i tre månader och åkte runt i Europa. det var härligt, säger Anders och Gun-Britt.

Den långresan och mycket annat om deras upplevelser som husbilsägare finns dokumenterat på den egna hemsidan som nu är under uppbyggnad. Den som är intresserad kan gå in på www.andiamo.se .

- Vi ska försöka dela med oss av så mycket som möjligt som andra husbilsägare kan ha nytta av, säger Anders och Gun-Britt som nu laddar för ännu en sommarsemester ute i Europa.

Vart husbilen tar dem den här sommaren står än så länge skrivet i stjärnorna. 

Kenneth Johansson  [email protected] 

Annons