Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotell byggs på Marholmen

Konferensanläggningen Marholmen har satt spaden i jorden för en byggnad med hundra bäddar.

Annons
Raffaello Di Schiena, vd för Lyran konferens, och Ulf Östenius, platschef på Marholmen, övervakar bygget av nya hotellet.– Vi går mot tider där fler vill ha egna rum, säger de.

Lyran konferens, som driver Marholmen, fortsätter att investera i det 40 hektar stora området som ligger mellan Spillersboda och Hysingsvik. Skärgårdskrog, äventyrsgolf och spa är några av nyheterna de senaste åren. Senaste satsningen är ett hotell som uppförs intill Marholmens huvudbyggnad.

– Efterfrågan på bekvämare boende ökar och vi ser ett stort behov av ett kvalitetshotell, säger Raffaello Di Schiena, vd för Lyran konferens.

Nybygget ska komplettera de drygt 300 bäddar som bolaget i dag kan erbjuda i ett 50-tal stugor på området. En fördel jämfört med stugorna är att hotellet kopplas ihop med huvudbyggnaden där restaurang, konferensrum och den nyinvigda spaanläggningen finns. I dag trängs grävmaskiner och byggbaracker där hotellet ska resas i slänten ner mot havsviken.

– Alla rum får havsutsikt, konstaterar Raffaello Di Schiena.

Byggnaden blir i två våningar med ytterligare ett etage i souterräng på vattensidan. De 50 dubbelrummen blir 18-29 kvadratmeter stora. Hotellet ska stå klart i september nästa år och blir ett lyft för både Marholmen och Norrtälje, tror Raffaello Di Schiena och Marholmens platschef Ulf Östenius.

– Vi ser hur Norrtälje utvecklas. Det byggs och satsas samtidigt som antalet turister och affärsresenärer ökar. Då behövs fler hotell i närområdet, säger de.

Marholmen märker av ett hårdare besökstryck. Senaste året har omsättningen gått upp 40 procent. Förklaringarna är flera, enligt ledningen. Spasatsningen har gett resultat, liksom investeringar i äventyrsgolf, aktivitetsbana, badstrand, lekparker, sommarrestaurang, paintball och mycket annat.

– Sedan vi öppnade vår spaavdelning i januari förra året har vi fullt även på helgerna. Tidigare var vi mer beroende av konferenser och utbildningar i veckorna, säger Ulf Östenius.

Svenska kommunalarbetareförbundet utgör en bra bas för verksamheten. Facket, som äger både anläggningen och driftbolaget Lyran, har både kurser och konferenser på Marholmen plus att många av medlemmarna semestrar där. Kommunal svarar för ungefär 30 procent av omsättningen, resten av intäkterna kommer från andra företag och organisationer samt privatpersoner, enligt Raffaello Di Schiena.

När han klev in som vd 2003 var anläggningen ganska nedgången. Men investeringar, renoveringar och ökad marknadsföring, bland annat genom tv-reklam, har lyft affärerna.

– Vi har gått från 15 till 40 anställda på de här åren, säger Di Schiena.

Nästa år, när nya hotellet öppnar, kan de bli ännu fler.

Marholmen var tidigare vilohem

År 1900 köpte grosshandlare Nils Berg, en av landets rikare människor, ön Marholmen för 9 000 kronor.

Den stora konflikten mellan arbetare och arbetsgivare som bröt ut 1909 gjorde att Nils och hans maka Hanna engagerade sig för att förbättra situationen för fattiga arbetarfamiljer. 1913 donerade paret större delen av Marholmen till LO, Landsorganisationen, som upprättade ett vilohem för utarbetade kvinnor.

Så småningom testamenterade Nils Berg även en del av marken på Marholmen till Birkagårdens Folkhögskola. Det blev startskottet för flera olika utbildningar på ön.

1983 köpte Svenska kommunalarbetareförbundet, Kommunal, stora delar av Marholmen från LO. Fem år senare invigdes Marholmens fritids- och konferenscenter.

Kommunal äger fortfarande området. Dagens konferensanläggning drivs av Lyran konferens, ett handelsbolag som också ägs av Kommunal.

Annons