Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höj inte bidraget till badhuset

Annons

Turerna kring Rimbo badhus fortsätter. Ingen vet hur det slutar. Det avgör de diskussioner som nu pågår.

Norrtälje kommun är av dem som deltar i diskussionerna. En annan är badhusets ägare, fastighetsbolaget Rimbo centrum fastigheter AB. Bolaget kräver att kommunen mer än fördubblar sitt stöd från 2,4 miljoner till fem miljoner kronor. I annat fall hotar man att stänga badet.

Kommunen, genom kultur- och fritidsnämndens ordförande Hans Stergel (C), har hittills vägrat att ge efter för detta hot. Dels skulle höjningen innebära att badhuset i Rimbo kostar kommunen lika mycket som de kommunala badhusen i Norrtälje och Hallstavik kostar tillsammans. Dessutom har kommunen inte velat betala mer pengar till ett företag som haft stora skulder till Skatteverket, vilket Rimbo centrum fastigheter AB haft.

Det är bra att Norrtälje kommun har vägrat höja bidraget till Rimbo badhus. Politikerna måste vara säkra på att skatebetalarnas pengar används på ett ansvarsfullt sätt.

Det vet inte politikerna när det gäller Rimbo badhus. Och mycket talar för att de används på helt fel sätt. För några dagar sedan kom Skatteverket med nya skattekrav på Randolf Schünzel, vd och styrelseordförande för Wenngarn AB, det företag som äger Rimbo centrum fastigheter AB. Wenngarn AB ägde tidigare också Rimbo leisure center AB, vilket nu gått i konkurs.

Enligt Skatteverket har Rimbo leisure center betalat privata utgifter för Randolf och Vassilissa Schünzel, som möbler, barnmat och semesterresor. Skatteverket har därför gett dem ett skattetillägg på tillsammans drygt 770 000 kronor för 2006 och 2007.

Enligt Skatteverket har alltså kommunens bidrag till badhuset i Rimbo i princip använts för att betala ägarens privata utgifter för flera hundra tusen kronor. Det är givetvis inte acceptabelt.

Det naturliga vore därför att kommunen helt slutade att ge bidrag till Rimbo badhus just nu får man inte heller några. Utan kommunala bidrag skulle dock badhuset med all säkerhet stängas för gott, vilket skulle drabba de badande i Rimbo mycket hårt. Dessutom kan ju Skatteverkets beslut komma att ändras i högre instans.

Däremot skall kommunen inte höja bidraget till badhuset. Och om man skall tro några av de tidigare ägarna till Rimbo leisure center, som uttalat sig i Norrtelje Tidning de senaste dagarna, så behövs inte heller detta. Det kommunala bidraget har hittills varit tillräckligt stort för att täcka kostnaderna för badet. Det är inte badverksamheten som gjort att Rimbo leisure center gått i konkurs, utan den övriga verksamheten i företaget.

Annons