Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högtryck för hantverkare

Juli månad, sommar och semester med många lata dagar?
Ja, men inte för alla. Jonas Nilsson skulle ha semster nu men ett jobb kom emellan. Så är det ofta.

Annons

Tar småföretagare semester så är den av microformat. Det visar en ny undersökning från Företagarförbundet.

Två av tre småföretagare tar inte ut mer än två veckor semester under sommaren. De kompenserar inte heller den korta sommarsemestern med ledighet andra tider på året. 

Förutom att avstå från semester visar undersökningar att 85 procent av småföretagarna arbetar betydligt mer än sina anställda, upp emot 60 -70 timmar i veckan.

De är dessutom ofta förhindrade att använda sig av våra trygghetssystem, säger Företagarförbundets förbundssekreterare Camilla Littorin.

De kan ofta inte vara sjukskrivna, trots att de betalar sjukförsäkringsavgift.

Bara åtta procent av alla småföretagare stannar hemma med sina barn när de är sjuka. Småföretagarna är vår nya arbetarklass. 

Eva Janson 

[email protected]

En semestervecka istället för treJonas Nilsson har en byggfirma. Egentligen skulle han haft semester nu. Men ett jobb kom emellan. Så är det ofta.

Planen var att jag skulle ha tre veckor semester nu i juli. Eftersom vi är flera hantverkare som arbetar ihop så stämde vi av så alla tog ledigt samtidigt. Men så kom det här jobbet emellan för mig och nu blir det en vecka och två dagar ledighet i stället. 

Det händer att han kan ta en långhelg ibland. Då är det familjen som gäller.

Det är de som kommer i kläm, säger Jonas Nilsson. Det är ju mycket kvällsjobb också med alla papper. Samtidigt är det sådant tryck i byggbranschen nu så man måste passa på att bygga långsiktiga jobbrelationer att falla tillbaka på om det rasar.

Men just nu ser det ut som om efterfrågan bara ökar. Vi är fullbokade med jobb fram till mars månad. Folk vill ha byggjobb gjorda, bara de ser att man har blåbyxor på så undrar de om man har tid. Och man får vara glad så länge det håller. 

Även om arbetsdagarna är långa och kvällarna i stor utsträckning går åt till bokföring så skulle han inte vilja byta.

Att vara egen företagare ger en helt annan frihet. Lönen är kanske inte lika hög, men känslan av att kunna bestämma själv väger upp det mesta. 

Eva Janson 

[email protected] 

Mer läsning

Annons