Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högre SL-taxa och längre vårdköer

Nu är det två år sedan moderaterna och deras stödpartier tog över styret av landstinget i Stockholm. Det är två år som präglats av försämrad välfärd, försuttna chanser och beslut som fattats fort men fel.
 

Annons

Nyligen presenterade socialdemokraterna i Stockholms läns landsting en halvtidsrapport med resultatet av två års borgerlig politik i sjukvården och kollektivtrafiken.

Den visar att köerna till sjukvården har ökat med 64 procent från den 1 januari 2007 när moderaten Filippa Reinfeldt tog över ansvaret. Totalt står 66 061 stockholmare i kö för att träffa en specialistläkare eller få operation. Av dem har omkring hälften väntat längre än den utlovade vårdgarantin.

Inom vissa vårdområden är läget extra allvarligt. Köerna till barnmedicinsk specialistmottagning har ökat med ofattbara 223 procent. Även köerna för att träffa psykiatriker eller gynekolog har ökat lavinartat. Det är en mycket oroande utveckling. De växande köerna riskerar att undergräva stockholmarnas förtroende för vården.

Samtidigt som köerna ökat har den borgerliga majoriteten sänkt skatten. Det innebär att sjukvården får omkring en halv miljard kronor mindre varje år.

Vårdcentralerna får ingen kompensation för ökade löner och priser och ersättningen för de allra äldsta patienterna skärs ned med en fjärdedel. Karolinska universitetssjukhuset har redan tvingats till anställningsstopp. Regeringen har nämligen meddelat att investeringar i kollektivtrafik numera är ett helt regionalt ansvar inte som tidigare ett delat ansvar mellan landstinget och staten. Det innebär att viktiga investeringar i infrastrukturen nu riskerar att skjutas på framtiden eller kanske rentav slopas. Det kommer att skada både miljön, jobben och regionens ekonomi.

Under den första halvleken har den borgerliga ledningen också infört det mycket kritiserade Vårdval Stockholm. Det nya ersättningssystemet för vårdcentraler och annan primärvård har lett till att vårdcentraler med många friska och rika patienter har fått mer pengar, medan vårdcentraler med många fattiga och sjuka patienter har fått mindre pengar.

Vissa mottagningar har fått ta till massuppsägningar av framför allt undersköterskor och distriktsköterskor. Närakuter, barnavårdcentraler, mödravårdcentraler och distriktssköterskemottagningar har lagts ned. Enligt en oberoende undersökning som landstinget lät genomföra riskeras nu den medicinska kvaliteten på vårdcentraler i områden med dålig folkhälsa och låg medelinkomst.

Den moderatledda landstingsledningen har sett till att det är fritt fram för privatiseringar och gräddfiler i Stockholmsvården. Nu ska privata bolag in på de offentliga sjukhusen. Och försäkringsbolagen vädrar morgonluft och säljer privata vårdförsäkringar för glatta livet.

De som har råd kan köpa sig före de växande moderata vårdköerna. Nu finns till och med ett privat barnsjukhus men bara för de barn som är tillräckligt friska för att teckna en privat sjukvårdsförsäkring och för föräldrar som har råd med premien.

Ett av de första besluten som den borgerliga landstingsmajoriteten fattade var att avskaffa den mycket populära enhetstaxan. In kom istället dyra och krångliga zontaxor. I ett slag höjdes en enkelresa från Norrtälje eller Södertälje in till T-centralen med 400 procent.

Priset på SL:s 30-dagars­kort har också höjts. Två gånger. Motivet till höjningen sades vara att man behövde mer pengar till investeringar.

Men pengarna har inte använts till det som det var tänkt. Nästan 700 miljoner kronor släpade investeringarna efter under förra året. Men vad värre är stockholmarna kommer att få vänta ännu längre på nödvändiga förbättringar och investeringar i SL-trafiken.

Nu är det halvtid för det moderatledda laget. Vi hoppas att väljarna inte kommer att ge dem en chans till en ny match. Vi står redo att ta över matchtröjorna 2010.

Ingela Nylund Watz, Dag Larsson, Lars Dahlberg

Annons