Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjältar från bussbrand prisade

Den brinnande bussen låg på sidan med chauffören avsvimmad i förarsätet. Då klev Li Westman, Henrik Göransson, Daniel Pärlfjärd och Roine Lindberg fram och drog ut föraren.
Igår fick de ta emot pris för sin hjälteinsats.

Annons

Det var på kvällen den 28 juli förra året som buss-olyckan inträffade på väg 77. Buss 625 var på väg från Norrtälje till Danderyd. Plötsligt insjuknade busschauffören, bussen hamnade i diket och började sedan brinna.

Alla passagerare kunde ta sig ut oskadda ur det brinnande fordonet. Men den medvetslöse chauffören blev kvar. 

Då kom Li Westman med pojkvännen Henrik Göransson körande i sin bil.

Tillsammans med Daniel Pärlfjärd och Roine Lindberg, som också kom fram till olycksplatsen, bestämde de sig för att göra ett försök att få ut den avsvimmade chauffören.

Jag hann aldrig bli rädd. Henrik, Daniel och Roine sa att det behövdes någon lätt som kunde lyftas upp genom rutan på bussen. Så då ställde jag upp fast det smällde från bussen, säger Li Westman.

Tillsammans drog de ut chauffören Håkan Hjelm ur den brinnande bussen. 

En insats värd att premiera, tyckte Norrtäljes räddningstjänst som igår delade ut pris till vardagshjältarna.

Vi delar ut det här priset ytterst sällan. Det går bara till personer som verkligen har gjort en heroisk insats med risk för sitt eget liv, säger Jan Eriksson, chef för räddningstjänsten i Norrtälje.

Priset består av äran, en medalj och ett diplom. Dessutom erhöll Li Westman ett hederspris från Carneigestiftelsens hjältefond för sina insatser.

Det är kul att det uppmärksammas att man har gjort någonting bra. Men jag har knappt hunnit förstå vad vi gjorde den där dagen för ett år sedan, säger Li Westman.

Efter olyckan har de fyra fortsatt att hålla viss kontakt.

Vi försöker att höras lite då och då. Roine skickar julkort till oss och han var med på min födelsedag också, säger Henrik Göransson.

Lina Jonsson [email protected]

Annons