Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historiskt hög uppräkning

Annons

Kristdemokraterna gick till val på löfte om förbättrade villkor för pensionärerna, i synnerhet de med lägst inkomst. Vi har i alliansregeringen varit ihärdiga förespråkare för en sådan reform. Vi anser att den goda ekonomin också ska komma pensionärerna till del.

Vi har redan genomfört många förbättringar. Bättre bostadstillägg, kvalitetssatsningar inom äldreomsorgen, stöd för byggande av äldrebostäder och möjlighet att välja utförare inom äldreomsorgen är några tydliga exempel. Tack vare den goda löneutvecklingen, som hänger ihop med den ekonomiska utvecklingen i stort, har också inkomstpensionerna räknats upp mer än tidigare år.

För oss kristdemokrater är pensionärernas ekonomiska situation en hjärtefråga. Det som gjorts hittills räcker inte. Vi vet att det finns många, särskilt många äldre kvinnor som på grund av många års oavlönat arbete i hemmet, i familjeföretaget eller jordbruket, har det mycket svårt ekonomiskt.

Vi har därför, som ett första steg, fått igenom en reform som framför allt ger de med de lägsta inkomsterna ett ordentligt lyft. Det är en trygghetsreform, en rättvisereform och en jämställdhetsreform som genomförs tack vare kristdemokraterna i regeringen.

Detta har rönt kritik från socialdemokraterna som i hånfulla ordalag talar om att reformen är allt för snål. Deras agerande är förvånande av flera skäl. Dels har de inte under sina senaste tolv år vid makten gjort någonting för att förbättra garantipensionärernas köpkraft, dels borde en satsning på de med de lägsta inkomsterna ligga i linje med åtminstone gammal hederlig socialdemokratisk politik, så som vi känner den från förr.

Surt sa räven! Om det inte vore för att alliansen driver arbetslinjen hade det inte funnits möjlighet att sänka skatten för pensionärerna och om det inte vore för att alliansen sänker skatten för pensionärerna hade socialdemokraterna sannolikt aldrig själva kommit på tanken.

Pensionerna får också en historiskt hög uppräkning för 2009, genom att garantipensionerna höjs med 4,4 procent och inkomstpensionerna beräknas öka med ungefär lika mycket. Detta ger mer än väl kompensation för inflationen. Sammantaget kommer garantipensionären att redan i januari se en nettohöjning på runt 500 kronor: 200 kronor i sänkt skatt och 300 kronor i uppräknad pension.

Med kristdemokraterna i regeringen blir det skillnad i pensionärernas plånbok. Vi kommer fortsatt att driva krav på att pensionärerna ska få ökad ekonomisk trygghet!

Anders Selholm

Annons