Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heta känslor om sophämtning

E-post och telefonsamtal strömmar in till Norrtelje Tidning efter att kommunen har förändrat sophämtningen.
Chatta med renhållningschefen
På onsdag klockan 14 svarar Jörgen Örnestav på allmänhetens frågor direkt här på norrteljetidning.se. Redan nu kan skriva frågor här

Annons

♦ Hur löser du din sophantering? Skicka text och bilder till [email protected] ♦

På torsdagen blev renhållningen nerringd av besvikna och arga människor som inte fått sin soptunna tömd på länge.Enligt Jan Paymer har Norrtälje kommun infört nya rutiner kring sophämtningen från och med den 1 januari. Tidigare års veckoliga sophämtning har bytts ut mot varannan veckastömning med det uttalade målet att få kommunens hushåll att sopsortera mer.

Jan Paymer, insamlingsansvarig vid kommunens renhållning i Norrtälje, bekräftar att det är problem med sophämtningen på vissa platser i kommunen. I Hallstaviksområdet och södra delen av kommunen har kommunen desutom nya entreprenörer.

Flera chaufförer är gamla och vana, men med nya i området kan det uppstå en del problem i början. Men vi har satt in extra resurser som ska beta av och i början av nästa vecka ska vi ha rätt bra ruljans igen.

De nya rutinerna innebär också nya så kallade hämtscheman. Det innebär att vissa hushåll, som tidigare fått hämtning jämna veckor, nu istället får soporna hämtade udda veckor.

Folk är så förbannade, det finns de som inte fått soptunnan tömd på tre veckor. Själv har jag fått åka till tippen med soporna, säger Hallstaviksbon Ingemar Karlsson.

Det målet är väl jättebra. Men jag vänder mig emot att de nya sopkärlen som vi ska få är så små; de räcker inte för en barnfamilj. Och när jag ringt och frågat hur det ska fungera och när man överhuvudtaget ens ska få de nya sopkärlen, så har jag fått på förslag att kanske ställa de sopor, som inte ryms i de gamla kärlen, i källaren så länge. Hur fräscht är det, frågar sig Cecilia Höft, som bor i Kvisthamra i Norrtälje.

Bakgrund

► De gamla säckhållarna byts ut mot plastkärl, som entreprenören ska ställa ut. Platskärlen rymmer 190 liter jämfört med papperssäckarna på 160 liter.

► Fastighetsägaren ansvarar för att plasttunnorna placeras på rätt sätt inför sophämtningen.

► Veckohämtningen utgick vid årsskiftet och har ersatts med sophämtning var 14:e dag från alla en- och tvåfamiljsfastigheter. Det går att beställa ett till kärl, som kostar extra.

► Taxan höjs (se nedanstående faktaruta).

Renhållningstaxa Taxa 2009

► 14-dagarshämtning, enskild 1 990 (+ 465 kronor jämfört med 2008)

► 14-dagarshämtning, gemensam säckhållare 2 590, (+ 520 kronor jämfört med 2008)

► Komposttaxa, var 14:e dag 1 340 (+ 255 kronor jämfört med 2008)

► Fritidsboende, 14-dagarshämtning 1 335 (samma som 2008)

► Permanentboende, båthämtning 2 985 (+ 475 jämfört med 2008)

► Obligatorisk slamtömning, 2,5-4.49 kubikmeter: 1 370 (+ 90 kronor jämfört med 2008)

Annons