Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemtjänsten varnar för bluffmakare

Det nya säkerhetslåset bestod av fyra hål i dörren och kvittot skrevs på ett gammalt kuvert. Den dementa vårdtagaren hade ingen aning om hur lurad hon blev då hon släppte in hantverkaren genom dörren. Nu varnar hemtjänsten för bluffmakare.

Annons

Nästan fyrahundra kronor kostade det nya ”säkerhetslåset” bestående av fyra hål i dörren.

Den 80-åriga kvinnan som är vårdtagare på Lennart Thorstenssons hemtjänst blev väldigt förvirrad då hantverkaren efter det halvfärdiga arbetet försvann spårlöst.

Det är ju inte klokt att man lurar gamla damer på det här sättet. Man har ju hört talas om liknande historier men man tror inte att det förekommer, säger Cecilia Engström som arbetar på Lennart Torstenssons hemtjänst. 

På kvittot, som skrevs på ett gammalt kuvert, stod ett firmanamn och ett telefonnummer.

Allt var påhittat. Namnet finns inte att hitta någonstans och när vi provade att ringa telefonnumret så kom vi till en man som inte hade en aning om vad vi pratade om, säger Cecilia Engström. 

Enligt hemtjänsten kan kvinnan ha blivit utsatt för en liknande situation för ett år sedan.

Eftersom hon är dement så kände hon inte igen ansiktet på mannen men hon kände igen situationen, så vi tror att han kan ha varit där förut men att hon då tackade nej till hans tjänster. 

För att förhindra att något liknande ska hända igen har hemtjänsten nu egna nycklar till den dementa kvinnan och hon får inte öppna för okända människor.

Det är ju hemskt att det ska behöva bli så. Det är ju inte hennes fel att folk går runt och luras men det är ändå hon som får lida för det hela, säger Cecilia Engström.

Lina Jonsson

[email protected]

Annons