
Ingredienser (4 port):
800 g älgkalvsentrecote
rapsolja (att bryna köttet i)
salt
6-8 torkade enbär
Gör så här:
Stöt enbären i mortel, klappa sedan in köttet med de krossade enbären samt salt och peppar. Bryn köttet på medelvärme i stekpanna, placera det sedan på galler med en ugnsfast form under (för att samla upp skyn) och stek färdigt entrecoten i ugn, 100 graders värme till innertemperaturen är mellan 55 och 58 grader börja titta på termometern efter ca 35 minuter. Linda in det färdigstekta köttet i smörpapper och sätt ner ugnsvärmen till 50 grader; låt det därefter vila i ugnen i ca 15 minuter innan det skärs upp inför serveringen.
Rödvinssky
3 dl kalvsky
0,5 dl portvin
0,8 dl rödvin
1 msk smör
salt
Gör så här:
Koka på hög värme upp kalvskyn med portvin och rödvin, reducera till hälften. Smaka av med salt och rör till sist ner smöret i skyn.
Kantarell- och lingonsmör
300 g osaltat smör
1 dl brynta kantareller
0,5 dl lingon
salt
Gör så här: Skär svampen i mindre bitar och bryn den i smör. Låt kallna. Blanda ner svamp och lingon i det rumsvarma smöret, smaka av med salt och peppar. Rulla in kryddsmöret i smörpapper, eller forma det till ägg med hjälp av en sked och ställ kallt innan servering.
Västerbotten- och jordärtskockslasagne
400-500 g jordärtskockor
300 g mandelpotatis
ca 1 dl riven Västerbottenost
ca 1 dl matlagningsgrädde
några matskedar färsk rosmarin
3 vitlöksklyftor
Gör så här:
Skala och skär potatis och skockor i tunna skivor. Smörj en liten ugnsfast form och varva sedan potatis och skockor med ost och rosmarin. Salta och peppra mellan varven. Pressa ner vitlöken i grädden och häll sedan blandningen över lasagnen. Placera lasagnen i mitten av ugnen och baka den i 175 graders värme tills den känns fast och blivit gyllenbrun - det tar cirka 45 minuter.
Sidfläskslungad sparris
8 sparrisstjälkar
salt
4 skivor sidfläsk
Gör så här:
Koka hastigt sparrisen i lättsaltat vatten ca 2 till 3 minuter och häll sedan av vattnet. Finhacka sidfläsket, fräs det i het panna tills den börjar ta färg och blir krispig. Vänd ner sparrisen i sidfläsket.
Vid servering:
Skär upp köttet i skivor och placera sedan kantarell- och lingonsmöret ovanpå. Servera köttet med lasagne, sparris och rödvinssky.