Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härligt höstmöte med Flamenco

Visst är det fantastiskt när musikstilar och kulturer möts. Bakom orden uppstår en genuin vilja till förståelse och det går att verkligen mötas med musik, sång och dans som redskap.

Annons

Flamencokonserten på Café Chocolate i Rimbo i lördags eftermiddag gav prov på just detta positiva gräns­överskridande.

I den fullsatta lokalen fick publiken, bestående av alla generationer, chansen att ta till sig flamencon som den treenighet den är i form av gitarrspel, sång och dans, vilka i sin tur kretsar runt rytm och puls.

På scenen presenterade sig först Sveriges mest framstående flamencogitarrist, Erik Steen. Han inleder med en egen virvlande komposition kalllad ”Höstlöv” som leder åhörarna in i den rätta stämningen.

Därefter intar den spanskfödda sångerskan, tidigare Rimbobon Angeles Gómez estraden med sin intensitet och sin djärva rösthantering. På spanskt flamencomaner besjunger hon livets ljuvligheter och vedermödor på ett sätt som inte låter sig urskuldas, utan tar plats!

Inom flamencon finns en mängd olika sång- och dansstilar som vi får prov på, till exempel fandango och bolería. Angeles Gómez berättade att fandangon är starkt utbredd i Spanien och att varje by, nästan varje familj, har sin egen fandango.

Som tredje njutbar estradör gjorde den svenska flamencodansaren Maria Pröckl-Steen entré, iklädd böljande kjol och dramatiskt transparent liv, med blomslingor och den traditionsenliga röda rosen i håret.

Hennes dans uttryckte elegans, sensualism, lidelse, aggressivitet och stolthet; hela registret av känslor. Fötternas bestämda smattrande på hårda sulor och klackar ledde vidare till armarnas och händernas mjuka gracila uttryck, medan kroppens mittpunkt bibehåller lodrät balans.

I programmets slutdel framfördes flamencoformen guajiras, en mix av andalusiska och karibiska influenser där dansaren iklädd vacker blå klänning och solfjäder i handen tjusade publiken.

Flamencon är alltså inte enbart en urtypisk spansk företeelse utan har tagit intryck från romsk såväl som afrikansk kultur. Jag kan även associera till samisk jojk.

Annons