Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härligt hemsk Halloween!

Nu är det dags att borsta av kvasten, trä på döskallemasken och äta obscena mängder godis eftersom det är Halloween igen.
Låt dig inspireras av UNG:s reportrar Moa Bjurner och Linn Fridh som plockat ihop fakta, recept och tips kring dagen.
Ha en härligt hemsk Halloween!

Annons

UNG kollade hur det hela ligger till.

Vad är egentligen Halloween?

Från början var Halloween en högtid där man hedrade de döda. Ordet kommer från den engelska benämningen av dagen All Hallows Eve. För att verkligen förstå bakgrunden till Alla helgons dag måste man gå långt tillbaks i tiden. Ursprungligen kommer högtiden från de förkristna keltiska traditionerna. De firade att sommaren var över och kallades Samhain (summer’s end). Dagen var som nyårsafton och då tänkte man tillbaka på allting som hänt och hedrade de bortgånga. Man trodde också att det fanns onda andar som cirkulerade denna och därför gjorde gröpte man ur kålrötter och pumpor och satte i ljus för att sätta skräck i alla onda andar. Ljuset symboliserade också vägledning för de döda som denna natt skulle återvända hem.

På 1800-talet spred sig traditionerna till USA med de irländska immigranterna som flydde från det fattiga hemlandet. USA tog traditionen till helt nya höjder, det har blivit en lekdag för barnen, där de går utklädda till spöken, vampyrer eller kanske till och med prinsessor för att sedan gå en ”trick or treat”-runda (bus eller godis som vi säger i Sverige). I Storbritannien och USA har barnen ofta ett party. Det var inte förrän 1995 som Halloween marknadsfördes i Sverige och firas en dag innan All Helgona dagen infaller.

Moa Bjurner

Linn Fridh

Halloween vs. Alla helgons dag

Enda sedan vi var små har vi fått veta att Alla helgons dag är en sorlig dag. En dag då vi ska tänka på alla nära och kära som har dött. En tradition är att man åker till kyrkogården och tänder ljus. Sen åker man hem och fortsätter och är ledsen.

Vi har också växt upp med att innan Alla helgons dag kommer Halloween. Man får klä ut sig, gå bus eller godis, gå på maskerader och man kan göra roliga pumpor med ljus i.

De är två helt olika högtider. Halloween ska vara Halloween och Alla helgons dag ska vara Alla helgons dag. En lugn dag, när man ska hedra alla dem man saknar. Så pumporna kan slänga sig i väggen. Jag får i alla fall bara utbrott och slänger pumpan i golvet, eftersom det är helt omöjligt att skära ut två trekantiga ögon som ska se exakt likadana ut.

Halloween ska vara en galen dag. En rolig högtid. När vi kan släppa alla problem, äta hur mycket godis vi vill. Vi kan klä ut oss och bara vara någon annan för en kväll. Sen är de bara att hoppas att alla de vi saknar har det minst lika roligt där uppe bland molnen. För sen när jag sitter där uppe vill jag gärna ha ett ljus på min grav och det skulle inte skada om ni log.

Linn Fridh

Grundrecept för muffins

100 g smält bregott

2 dl naturell yoghurt

2 ägg

4,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 dl socker

Philadeplhiaostglasyr

ca 200 gr Philadelphiaos

2 msk citronsaft

1 1/2 dl florsocker

Gör så här:

1. Smält smöret på låg värme (en hemlighet när man bakar är att man hellre smälter smöret länge och långsamt, än fort så att det börjar koka).

2. Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao i en stor skål. Vispa ägg och socker i en separat, lite mindre skål. Blanda yoghurt och smöret i äggsmeten.

3. Vänd ner äggsmeten i mjölblandningen, försiktigt. Lägg upp i formar och grädda i 225 grader i 15-20 minuter.

4. När muffinsen svalnat ordentligt så kan du lägga på glasyr.

Glasyr

Blanda ihop ingredienserna till en jämn smet. Var noga med att smaka av, häll i mer citron för en syrligare smak eller mer florsocker för att få det lite sötare.

Garnering

Det härliga med halloween är att man kan bli härligt barnslig. Till de muffinsarna som vi har gjort använde vi philadeplhiaostglasyr, roliga halloweeninspirerade godisar och hällde ner 2 dl blåbär i smeten. Det mesta är möjligt med muffins. Släng i lite frukt, eller häll ner några matskedar kakao.

Moa Bjurner

Läskiga Halloweendrinkar

1) Ormöga

Innehåller sprite eller sockerdricka, grön melonsyrup och isbitar

2) Rosa pantern

Innehåller frukotsoda, röd karamellfärg och isbitar

3) Häxblanding

Innehåller fruktsoda, curacaosyrup, grenadin och isbitar

Utklädningstips 1) Häxa

Du behöver en häxhatt, lös naglar, svart peruk och en svart eller mörk klänning.

2) Vampyr

Du behöver vampyrtänder, rött läppstift som du kan änvända till att måla blod rinnande från munnen, och en svart mantel.

3) Spöke

Du behöver en så kallad screammask, svarta kläder och en plastkniv.

Pumpatips

I stället för att slänga innehållet i pumpan när ni rensat den för att göra den populära pumpalyktan, kan man spara innehållet. Den enklaste är att rosta pumpakärnorna i ugnen med salt. De blir ett väldigt gott tilltugg. Annars kan man använda innehållet till att göra en paj, en soppa eller kanske koka marmelad på.

Filmtips

1) The caveFilmen handlar om några tjejkompisar som ska utforska en grotta när de plötlsigt märker att de inte är ensamma.

2) Saw 1,2,3 och 4

Filmerna handlar om John en man som älskar att utsätta människor för tortyr till högsta grad. Det är den ena hemska scenen efter den andra.

3) The Grudge

Det sägs att japanska skräckfilmer är de bästa och läskigaste. Och tack vare de läskiga varelserna i filmen hanmnar den självklart med på listan

4) The village

En smart, vacker och väldigt väl gjord film när man får veta en hemilghet om de hemska monstren som bor i den "förbjudna" skogen.

5) The others

En av de bästa rysarfilmerna genom tiderna med Nicole Kidman i huvudrollen. Filmen får occkså en smart vändning i slutet vilket gör den ännu bättre.

Fakta Pumpor och Jack o’Lantern

Den handlar om en lat och slug bonde, Jack o’lantern som lyckades fånga djävulen med ett kors. Han vägrade att släppa honom men till slut gick han med på det i gengäld att han aldrig skulle få komma till helvetet. När han sedan många år senare dog kunde inte Gud heller släppa in honom i himlen, på grund utav alla synder han begått. Därför tvingas Jack för alltid att vandra omkring som osalig ande med sina pumpor, på jakt efter en plats att vila.

Annons