Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här invigs barnens eget trygga träd

– Barnkonventionen är starkare än regnet, sa Jonas Paulman från stiftelsen Barnens träd för barnens rättigheter. I går invigdes Barnens träd i Norrtälje, på Borgmästarholmen.

Annons
Nytt träd. Olof Engfeldt, president för Norrtälje Rotaryklubb klippte bandet till Barnens träd. Jonas Paulman (i svart) står bakom stiftelsen Barnens träd för barns rättigheter. Barn från Amorinens förskola hjälpte till att hålla i bandet och  sjöng vid invigningen.

Jonas Paulman från Nynäshamn har cyklat tusen mil sedan 2010 för att plantera träd i olika delar av Sverige. Hans stiftelse Barnens träd för barns rättigheter ska påminna om FN:s barnkonvention.

Jonas Paulman själv hade ingen trygg barndom, utan vanvårdades i olika fosterhem under uppväxten och är en av dem som regeringen bett om ursäkt.

– När jag var barn gick jag ut i skogen och kramade träd. De stod alltid kvar. Det gjorde inte vuxna, sa han.

Med vid invigningen var Ingrid Landin (MP), kommunalråd och socialnämndens ordförande.

– Barnkonventionen kommer att implementeras i svensk lag. Här i kommunen har vi ett barnrättsperspektiv i alla beslut, sa hon.

Lärkträdet, det 151:a Barnens träd i landet, står vid brofästet på Borgmästarholmen tillsammans med två nygjorda bänkar. Allt har bekostats av Rotary i Norrtälje.

– En lärk kan bli 40 meter hög, berättade Rotarys Norrtäljepresident Olof Engfeldt. Rotary ska nu vattna lärken under några månader tills den slagit rot ordentligt.

Barnen på förskolan Amorinen var med och sjöng Jag leker träd och Pippis sommarvisa. De besöker Borgmästarholmen varje onsdag och kommer att hålla ett öga på ”sitt” träd.

Mer läsning

Annons