Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här finns jobben i Norrtälje

Arbetslösheten ökar samtidigt som arbetsmarknaden krymper. Men fortfarande finns hyfsat många jobb i Norrtälje kommun. Handeln och sjukvården är två branscher som söker folk.

Annons

Dystra prognoser duggar tätt i takt med att lågkonjunkturen djupnar. I går var det Arbetsförmedlingens tur att titta i kristallkulan.

Myndigheten spår att sysselsättningen minskar med 145 000 personer på två år och att arbetslösheten stiger till nio procent år 2010.

Norrtälje lär knappast undgå krisen. Hans-Eric Wallin, chef för kommunens arbetsförmedling, räknar med att arbetslösheten stiger från dagens 1,5 procent till 4-5 procent i början av nästa år.

Men allt är inte nattsvart. Utbudet av jobb i Norrtälje är, i alla fall för stunden, relativt stort. Det beror bland annat på att nyanmälda platser fortsatt att strömma in under året.

I Stockholms län är det bara kontoren i Norrtälje och Järfälla som fått in fler jobb under årets första tio månader jämfört med samma period 2007.

Nu är kurvan på väg ner även i Norrtälje men arbetsförmedlarna Anna-Kari Andersson och Martin Holmdahl är ändå ganska optimistiska.

Den riktiga krisen har inte kommit hit ännu. Som glesbygdskommun i länet släpar vi efter en aning när marknaden vänder ner eller upp, säger de.

I dag finns 79 lediga jobb i kommunen. Hantverkare, sjuksköterskor, fastighetsskötare och vvs-arbetare är några av bristyrkena.

Här finns jobben

Yrken där arbetsgivare i Norrtälje kommun behöver rekrytera:

Hantverkare

Kriminalvårdare

Sjuksköterskor

Lärare

Läkare

Fastighetsskötare

Butikspersonal

Bussförare

Taxichaufförer

Säljare

Ont om jobb

Yrken där behovet av arbetskraft minskar i kommunen och länet:

Köks- och restaurangbiträden

Tjänstepersonal inom högre administration

Florister

Friskvårdskonsulenter

Brandmän

Vaktmästare

Piloter

Barnskötare

Massörer

Fotografer

Källa: Arbetsförmedlingen

Arbetslöshet

Fakta

I dag finns 505 öppet arbetslösa i Norrtälje kommun. Det ger en arbetslöshet på 1,5 procent. Siffran stiger sakta, i slutet av november var arbetslösheten 1,3 procent.

Arbetslösheten i Norrtälje kommun är lägre än snittet för länet (2,3 procent) och riket (2,8 procent).

Varsel

Fakta

Ungefär 650 svenskar varslas varje dag. Så har utvecklingen sett ut sedan 1 oktober.

Närmare 20 000 personer varslades både i oktober och november. Senast Sverige hade så höga siffror var under krisåren i början av 1990-talet.

Den höga takten ser ut att hålla i sig. Hittills i december har cirka 5 000 svenskar varslats.

Norrtälje kommun har ”bara” drabbats av två stora varsel under hösten: Note, som varslat 24 anställda, och Contiga, som varslat 25.

Annons