Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är öarna som kan få utökad båttrafik – förslag på extra stöd från landstinget

Landsort och Gräskö föreslås bli kärnöar och få extra stöd av landstinget.

Annons

Landsorts hamn på ett foto från förra sommaren.

I arbetet med den regionala utvecklingsplanen föreslås Landsort/Öja med replipunkt Ankarudden i Nynäshamns kommun att bli en kärnö.

Även Gräskö i Norrtälje kommun föreslås bli en kärnö.

För att bli en kärnö i landstingets regi krävs att en ö uppfyller vissa kriterier, som till exempel minst antal fastboende. En kärnö garanterar viss samhällsservice till de boende, som till exempel att båttrafiken till och från ön ska fungera året om.

Sedan tidigare är Arholma, Tjockö, Tynningö, Ramsö, Gällnö, Runmarö, Nämdö, Svartsö, Ingmarsö, Möja, Sandhamn, Ornö och Utö kärnöar.

– Kärnöarna är öar som har en fastboende befolkning som också ska kunna ligga till grund för landstingets, kommunernas och näringslivets hållbara planering. Skärgården måste kunna leva på sina egna villkor och då ska kärnöarna kunna användas som nav i detta, säger Gustav Hemming (C), miljö-, skärgårds- och regionplaneringslandstingsråd i ett pressmeddelande.

– Att Öja, med Landsort, föreslås bli en kärnö är tack vare att det finns en fastboende befolkning, och det finns ett starkt näringsliv på ön. Blir Öja en kärnö så väntar utökad båttrafik till och från ön även under vinterhalvåret och ön har enklare att fortsätta utvecklas.

Annons