Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är årets skönsjungande Luciakandidater

Klockan var tio på lördagsförmiddagen när de första kandidaterna anlände till NT:s redaktion. De samlades först nere i kaféet där förfriskningar och sångtexter fanns på plats. Stämningen var nervöst spänd, men samtidigt uppsluppen och de flesta av tjejerna hade nära till skratt.

Annons

Till Lucia-sajten

Klart man är nervös, man vill göra bra ifrån sig, säger Caroline Eriksson från Norrtälje.

De flesta tjejerna har blivit anmälda av en släkting eller en partner och de tycker alla att det känns som en kul tradition att få gå i Roslagens Luciatåg som tärna eller Lucia.

Jag tror att de letar efter någon som kan sjunga och har bra utstrålning, säger Jaqueline Olsson från Rimbo.

För att underlätta för kandidaterna finns också fjolårets Lucia, Malin Hansson-Dahl, på plats. Hon peppar samtliga sökande, får upp tjejerna på en spontan uppsjungning och ger goda råd inför deras intervju med juryn.

Tänk på att vara lugna, svara utifrån er själva och var ärlig. Juryn är jättesnäll, det är ingen ’Idol’-varning alls. De vill snarare hjälpa er än att stjälpa er, säger hon.

Blir ni besvikna om ni inte går vidare?

Självklart vore det inte roligt, men samtidigt skulle man säkert komma över det. Detta är mer än kul grej, säger Natalie Hallberg innan hon försvinner in i juryns rum.

Under sin intervju får hon berätta om varför hon vill bli Roslagens Lucia, sina erfarenheter från musik och inte minst provsjunga. Efteråt är hon lättad och nöjd med sin insats.

Jag var nog lite nervös, men det kändes inte så farligt och dessutom kan jag hålla masken bra (skratt). Juryn var väldigt snäll och jag kände att jag fick fram det jag ville ha sagt, säger Natalie Hallberg.

Juryns överläggning blev som vanligt kantad av svåra beslut och hårt arbete. NT:!qs Luciapappa Bengt Ungestål berättar att man främst tänkt på sången hos kandidaterna och även att man vill bli Lucia.

Vi har alltid vissa som sticker ut mer än andra, men kvalitén i år är jämn, säger han.

Hans Lindersson, en av två representanter för Lions club som tillsammans med Norrtelje Tidning arrangerar Roslagens Lucia, tittar mycket på personens utstrålning förutom sångkapaciteten.

Man måste se att personen kan sprida glädje omkring sig och att hon har en lämplighet som passar för en Lucia, säger han.

När Bengt Ungestål runt klockan ett kommer ned till samtliga sökande för att avslöja resultatet sätter sig alla på stolens yttersta kant. När resultatet och uppläsningen är klar visar det sig att Natalie Hallberg, Caroline Eriksson, Kristina Björk, Hanna Melin, Anna Moe, Shirin Saleh och Felicia Albertsson Engman är årets sju kandidater som alla kan bli Roslagens Lucia 2008.

Det var jättenervöst, det trodde jag faktiskt inte att det skulle vara innan, säger Felicia Albertsson Engman.

Man kände verkligen hur spänt det var innan. Efteråt trodde jag nästan att det inte var sant, säger Shirin Saleh.

Strax efter resultatet följer både fotografering och filmning för tjejerna, tanken är att de röstande ska kunna höra deras sång på webben.

På så sätt kan det vara lättare att bestämma vem man ska rösta på.

Sedan kommer vi att presentera varje kandidat i tidningen från och med tisdag och sedan har vi även röstningstalonger i tidningen. Det går även bra att rösta via sms, säger Norrtelje Tidnings marknadsansvarige Gudrun Lönning.

Roslagens Lucia kröns under Norrtäljes julmarknad, söndagen den 7 december. Precis som tidigare år kommer Lucia, och de övriga sex kandidaterna som blir hennes tärnor, att lussa på alla sjukvårdsinrättningar i kommunen.

Även några större företag kan komma att få besök, men då kostar det och pengarna går till Luciafonden och kommunens handikapporganisation.

Till Lucia-sajten

Annons