Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handelshögskolan kan försvinna från Norrtälje

Handelshögskolan är på väg att lämna Norrtälje. – Huvudspåret är att flytta utbildningen närmare Stockholm, säger skolans högskoledirektör Lars Ågren.

Annons
Handelshögskolans spetsutbildning för handeln flyttar med största säkerhet från Norrtälje. Therése Casserlöv och Wendy Dunnett tycker att utbildningen är jättebra och ser både fördelar och nackdelar med Norrtälje. – Det är bra här men utbildningen skulle locka fler om den låg i Stockholm, säger de.

Den treåriga utbildningen vid Handelshögskolans Center for retailing på Campus Roslagen är skräddarsydd för detaljhandeln. 180 studenter läser ekonomi, marknadsföring och retailing med sikte på toppjobb inom handeln.

Kommunledningen i Norrtälje och kommunägda Campus Roslagen AB kallar utbildningen för Campusområdets guldägg och har stridit hårt för att behålla Handelshögskolans filial.

Nu tycks kampen förlorad. Handelshögskolan har sagt upp hyresavtalet med Campus Roslagen AB och söker alternativa placeringar närmare huvudstaden.

– Det finns stora fördelar med att ligga nära våra lokaler på Sveavägen i Stockholm. Där har vi våra samlade resurser och närheten skulle förenkla för lärare och studenter, säger Lars Ågren.

Han vill understryka att Handelshögskolan är nöjd med Campus Roslagen som hyresvärd.

– Vi har ett väldigt bra samarbete. Det geografiska läget är enda anledningen till att vi vill flytta.

Ett kortare avstånd skulle innebära ytterligare plusfaktorer, enligt honom. Det blir lättare att få föreläsare till skolan och samarbetet med praktikplatser kan få en skjuts.

– Dessutom är vår ambition att utveckla forskningsdelen inom Center for retailing. Det görs lättare i Stockholm, säger Ågren.

Flytten, om den blir verklighet, genomförs efter vårterminen 2015. Det innebär att det blir ytterligare ett intag i Norrtälje hösten 2014.

NT träffar några studenter som går andra året på utbildningen i Norrtälje. De har hört om flyttplanerna men engagerar sig inte så mycket. Orsaken är att de precis hinner gå klart utbildningen innan en eventuell förändring sker.

– Det fungerar bra i Norrtälje. Men jag tror att utbildningen blir ännu populärare om den ligger i Stockholm, säger Therése Casserlöv som numera pendlar från Stockholm efter att ha bott i studentrum på Campus Roslagen första året.

Klasskompisen Wendy Dunnett har köpt en lägenhet i Norrtälje med sin pojkvän, som också går detaljhandelsutbildningen.

– Vi trivs och utbildningen är jättebra. Men jag skulle inte bo här om det inte var för skolan, säger hon.

Framtiden för Center for retailing var under lupp även förra våren, men då på grund av ekonomin. Bristen på privata finansiärer hotade utbildningen. I dag är problemet löst, enligt Lars Ågren.

– Vi har säkrat finansieringen långsiktigt. Stiftelsen som har stöttat utbildningen från starten ska avvecklas, men vi har en ny ekonomisk modell klar, säger han.

Fokus på detaljhandel

Handelshögskolan driver den treåriga högskoleutbildningen ekonomie kandidatprogram retail management på Campus Roslagen sedan 2008.

Utbildningen backas upp av branschen. H och Ica är några av medlemmarna i den stiftelse som finansierar satsningen. Även Norrtälje kommun och Roslagens sparbank är med och bidrar.

2002-2007 drevs en liknande utbildning i Norrtälje, då med Stockholms universitet som huvudman.

Annons