Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glöggtest

Inte en första advent utan ångande varm glögg med russin och mandlar! Om du har tid är det mysigt att göra sin egen glögg. Ett proffsigt och snitsigt grepp som uppskattas och applåderas av både släkt och vänner. För dig som inte hinner: Plocka en flaska färdiggjord i butikshyllan och ta hjälp av Kökets smakpanel när du väljer!
 

Annons

Tindra glittrande glögg. Alkoholhalt 15%, 500 ml, pris: 69 kronor. Betyg: 2 tomteluvor. En gnistrande nyhet som inte alls föll glöggpanelen på läppen. Usch, riktig vällingvarning, trögflytande och kvalmig. En konstig, torr eftersmak som av kartong, blä! Smakar egentligen alldeles för lite och känns inte alls som riktig glögg. Fintmed glitter i, men kanske mer en kul grej att bjuda på än riktigt god glögg!

Blossa starkvinsglögg 07 havtorn och kanel. Alkoholhalt 15%, 750 ml, pris: 79 kronor. Betyg: 4 tomteluvor. Den vackert bärnstensfärgade glöggen kändes fräsch och spännande och blev en omedelbar favorit. Mild, fin havtornssmak som passar bra till det lite starka. Mycket glöggsmak med god havtornssmak, men för julkänslans skull kunde den gärna ha smakat ännu lite mer av kanel.

Rolig nyhet, den här gillar vi!

Lucia choklad starkvinsglögg. Alkoholhalt 15%, 500 ml, pris: 69 kronor.

Betyg: 1 tomteluva. Choklad och glögg i en och samma klunk kändes inte som någon höjdare. Luktade värre än det faktiskt smakade, men inte var det gott. Blir jag bjuden, så okej, men aldrig att jag köper det här själv! Påminner om Kalhualikör, det här inte glögg för fem öre. Överstyrd kreativitet, det här får man bara ont i magen av.

Dufvenkrooks original starkvinsglögg. Alkoholhalt 15%, 750 ml, pris: 69 kronor. Betyg: 4 tomteluvor+ Hyllad av samtliga panelmedlemmar. Helt klart bäst i test, så här ska riktigt god glögg smaka. Den perfekta glöggen för den som gillar det traditionella. En stark fyra, nästan uppemot en femma faktiskt.

Jättegod glöggsmak för den som gillar den klassiska glöggsmaken. Inte så söt, men ändå den där traditionella smaken som man känner igen.

Blossa trestjärnig glögg spetsad med rom. Alkoholhalt 21%, 500 ml, pris: 75 kronor. Betyg: 2 tomteluvor. Testets starkaste glögg var ensam om att ens leda till smakdiskussion. Näst bäst i test, en svag fyra i betyg - absolut!Nej, det här smakar varm rom med socker, inte gott.Alldeles för stark och för lite glöggsmak, man känner inga glöggkryddor alls. Udda, men inte god, smak. Men gillar man rom, så. Den här går nog att blanda med cola!

Glöggpanelen bestod av: Maria Lönnberg, Margaretha Levin och Kim Nilsson.

Värmande äppelglögg med julens alla favoritsmaker av kanel, kardemumma och kryddnejlikor.

Äppelglögg med calvados och kardemumma (10 små koppar)

1 l äppeljuice

3 dl calvados

5 st kanelstänger

10 st kardemummakärnor

15 kryddnejlikor

1 citron

1 apelsin

ca 4 tsk farinsocker

1 bit ingefära

5 st stjärnanis

1 pomeransskal

1. Lägg alla kryddorna i en vid kastrull. Häll över äppeljuicen och calvados.

2. Tillsätt skalet och saften av citron och apelsin och skär ingefäran i mindre bitar.

3. Låt glöggen sjuda och dra på svag värme i ca 1 timme.

4. Sila av glöggen och smaka av med farinsocker.

Smakrik, alkoholfri äppelglögg för hela familjen. Mandelspån och torkat äpple i glögglaset gör glöggen extra festlig.

Äppelglögg

1 liter drickklar äppeljuice

5 kanelstänger

6 kryddnejlikor

1 tsk kardemumma

1 bit hel ingefära

2-3 muskotblommor

4 msk farinsocker

torkade äpplen i bitar

mandelspån

1. Skär ingefäran i små bitar. Häll äppeljuicen i en kastrull och tillsätt kryddorna.

2. Värm långsamti ca 30-40 minuter, blandningen får inte koka. Rör om ibland.

3. Sila glöggen och rör ner sockret. Bjud mandelspån och torkat äpple till.

Mer läsning

Annons