Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla och nya elever firade Singö

Solen sken och stämningen var på topp i lördags när Singö bjöd till fest för att fira att skolan fyllde 160 år.
– Det är otroligt kul att så många har kommit hit och firar jubileet med oss, sa Ann Mari Henriksson, lärare på Singö skola.

Annons

Det var mycket folk utanför Singös lilla skola i lördags trots att det inte hölls några lektioner. Det vackra vädret lockade både ortsbor och sommargäster som ville fira den gamla skolans födelsedag.

 Det har kommit folk från både Grisslehamn, Hallstavik och andra ställen. Folk tar sig väl ut nu när det är så fint väder, och det är bra för vi har mycket att bjuda på idag, sa Jeanette Tamp, som stod för loppmarknaden.

För den som var fikasugen serverades hembakta bullar till kaffet och för köpsugna erbjöds en loppmarknad där poslinsgrodor trängdes med barnstolar. För den hungrige kunde en korv köpas för en billigare penning.

Det mest populära i programmet tycktes dock vara pjäsen Klas klättermus som uppfördes av skolans sex till nioåringar.

 Vi har tränat på sånger och repliker sedan vårterminen började, så det var kul att äntligen få visa upp pjäsen. Det gick över förväntan tycker jag, sa Ann Mari Larsson.

På vägen ut möter vi Martin Henriksson som är sex år. Han spelar skatan i pjäsen och är också han mycket nöjd med föreställningen.

Ja det gick bra, fast jag inte hade några repliker. Men det finns inga skator som har näbben som jag har den, säger han och visar sitt huvud där näbben sitter bak och fram.

Singö skola byggdes 1847 och hade då ett fåtal elever. På 90-talet blev det så många barn i byn att man startade en mellanstadieskola. Sedan dess har antalet barn pendlat genom åren. Som minst var det endast nio barn på skolan, vilket gjort att den stundtals varit nedläggningshotad. Detta och mycket mer informerades besökarna om på utställningen om skolans historia.

Många av besökarna kände igen gamla släktingar på bilder då flera generationers singöbor har gått på skolan.

 Min faster är med på flera kort. Det är intressant att de lyfter fram orten så här för man blir nyfiken på sina gamla släktingar, sa Astrid Larsson.

Camilla Söderman från Singö tycker inte att skolan har förändrats så mycket sedan hon var elev där.

 Nej, den ser likadan ut. Jag gick i skolan här från 1974 och mina barn går där nu och den har inte förändrats särskilt mycket genom åren.

Hon tycker ändå att det är bra att man firar jubileet av skolan ordentligt.

 Det är viktigt att man får hit folk så de kan se hur det ser ut, och visa upp hur vacker orten är. Det är ju inte lätt att få hit folk annars. Nu när det går lite barn i skolan är det extra viktigt. säger hon.

Totalt går det 26 barn på Singö skola, vilket Camilla Söderman tycker är alldeles för lite.

 Vi har haft problemet med lite barn här en längre tid och skulle man lägga ner skolan så skulle det inte finnas mycket kvar av byn. Skolan är samlingspunkten för allt.

Lina Jonsson

Annons