Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra vägar mot en bättre miljö

 
Vad säger man om klimatförändringen? Vad för råd ger de olika organisationerna och påverkningsgrupperna?
I dagens tredje och sista del i miljöserien har Spigg titta på fyra olika informationskällor gällande klimatförändringen.

Annons

1) Greenpeace ”Hejda klimatförändringarna!”

Greenpeace är en oberoende internationell miljöorganisation som driver kampanjer för att bland annat avveckla kärnkraften, försvara våra hav, fred och klimathotet.

Enligt dem är klimatförändringarna planetens allvarligaste och mest omfattade miljöproblem det påverkar allt! Den enda lösningen är att alla hjälps åt på alla nivåer; globalt, nationellt, regionalt och på individnivå. Lösningen finns, det handlar bara om viljan att göra något.

Några tips de ger:

* Sänk värmen inomhus.

* Drick kranvatten istället för på flaska.

* Tvätta i 40 grader istället för 60.

* Gå, cykla eller ta bussen om du ska någonstans.

2) Europeiska kommissionen ”Ta kontroll!”

Europeiska kommissionen finns representerad i alla EU:s medlemsländer. Deras uppgift är att underlätta utbyte av information mellan kommissionen och ländernas nationella myndigheter, organisationer, media och allmänhet.

De beskriver klimatförändringarna som ett globalt problem och att vi är alla med och påverkar hur vår framtid ska se ut. Några små förändringar i vår vardag kan minska utsläppen av växthusgaser, utan att vi behöver tulla på vår livskvalitet. Därigenom kan vi också spara pengar.

Några tips de ger:

* Släck lamporna när du inte behöver dem.

* Koppla ur din mobilladdare när du inte använder den.

* Sätt lock på kastrullerna.

* Ta en dusch i stället för ett bad.

3) Klimathotet.net ”Klimathotet vs Köttindustrin”

Klimathotet.net är en informationssida där de inriktar sig på hur vi ska hjälpa jorden ifrån det hot som vi själva har försatt den i genom att minska ätandet av kött.

De menar att vi måste förändra vår levnadsvanor. Att byta till lågenergilampor hemma räcker inte. Men att äta mer vegomat skulle innebära en dramatisk möjlighet till att kunna avvärja klimathotet. Det finns mycket att vinna på en vegetarisk kosthållning. Bättre hälsa är en sak, jordens överlevnad en annan.

Några tips de ger:

* Vi måste utbilda oss så att vi vet mer.

* Ät mer vegetarisk mat.

* Påverka miljöorganisationer och politiker.

* Informera journalister och skriv insändare.

4) Klimatforandringen.nu ”Vi föroerenar atmosfären”

Klimatförändringens hemsida är en sajt där de ger information om vad klimatförändringen är, hur växthuseffekten fungerar och om vad du som individ, land, politiker eller företag kan göra för att motverka detta globala problem.

De säger att klimatförändringen inte kan stoppas helt, effekterna av det vi hittills släppt ut kommer vi få leva med en lång tid framöver. Men att det i grunden är du själv som avgör. Du bestämmer vilka politiker du stödjer, vilka företag du handlar av och hur miljövänlig du vill vara.

Några tips de ger:

* Välj lokalt producerad mat som inte har körts med båt eller lastbil från andra sidan jorden.

* Byt till klimatvänlig el.

* Kör inte lika mycket bil.

* Återvinn och källsortera mer.

Sammanställt av Emelie Björk

  UNG kommenterar

Det för framtiden vi gör det här, våra barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Något måste göras och det är nu. Det är varken svårt eller jobbigt, finns bara viljan och intresset att göra något klarar vi det.

Man behöver inte ändra hela sin vardag, bara lite småsaker här och där. Om alla gjorde något litet för miljön skulle det minska på utsläppen och på så sätt bidra till det klimathot som råder just nu.

Jag vet själv att jag kan vara slarvig med att stänga av apparater eller ta ur mobilladdaren när mobilen laddat klart. ”Vad gör det om jag glömmer? Alla andra gör ju inte det” är tankar som far runt i skallen när jag tänker på att vara miljövänlig. Det värsta är väl att de flesta tänker samma tankar som jag och att ingenting blir gjort istället.

Inte speciellt svårt. Men varför gör man inte det då? Är det brist på information eller är det bara ren lathet? Informationen finns ju, men kanske är det viljan som inte finns. Eller är det så att viljan finns men man vet inte hur man ska bära sig åt.

Hur svårt är det att återvinna mer, stänga av all elektronik som inte används eller sätta på ett lock på kastrullen när man kokar något?

Emelie Björk

Annons