Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskola i Norrtälje i konkurs

Företaget som driver Norrtälje enskilda gymnasium har gått i konkurs.
- Jag ser det som en nystart, säger Roland Ahlström, rektor och delägare i skolan.

Annons

Den 24 februari försattes företaget Andersson och Ahlström utbildning AB i konkurs. Under de två år som företaget lämnat in årsredovisningar har det gått med förlust. Dessutom var halva aktiekapitalet förbrukat redan första året.

Vi satsade på att driva skolor på för många platser och hade inte ett företag i balans, säger Roland Ahlström.

Alla elever och föräldrar på skolan har fått information om läget. Tills man hittat en permanent lösning kommer skolan att drivas vidare av konkursboet genom konkursförvaltaren advokaten Göran Mandorff. Han tror också att Norrtälje enskilda gymnasiums goda rykte borgar för att skolan kommer att finnas kvar.

En skolas framtid bygger på att eleverna finns kvar. Utan dem är det bara att stänga och skolan i Norrtälje verkar ha stort stöd av sina elever och deras föräldrar.

I väntan på en ny ägare betalas nu elevpengen in direkt till konkursboet och lärarnas löner kommer från den statliga lönegarantin.

Göran Mandorff har redan fått förfrågningar från fler håll om möjligheten att ta över skolan. Han arbetar just nu med att upprätta en inventarieförteckning och kartlägga verksamheten för att få en grund för den budgivning som kommer att ske.

Min uppgift är ju att få in så mycket pengar som möjligt till konkursboet och planen är att det ska bli en budgivning redan nästa vecka, säger han.

Kommer ni att väga in kvaliteten hos dem som lämnar bud?

Det kommer att ge sig själv. Skoltillståndet som finns upphör i och med konkursen. Den som köper skolan måste vara så seriös att den beviljas tillstånd att driva skola från skolinspektionen. Annars är det ingen idé att lägga ett bud. Så vitt jag kan bedöma är alla som visat intresse seriösa.

En av dem som vill ta över i ett nytt företag är Roland Ahlström själv.

Jag arbetar på en budget tillsammans med Larry Åberg som är ordförande för Roslags företagarna och undervisar i företagsekonomi här hos oss, säger han.

De har redan kommit en god bit på väg.

Vi har kontakter med bank och skolinspektionen, säger han.

Larry Åberg är också positiv men menar ändå att det finns en osäkerhetsfaktor.

Blir det budgivning handlar det bara om vem av oss som budar som har mest resurser i ryggen, säger han.

Annons