Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fransförlängning allt mer populärt

Nyligen hölls Svenskt mästerskap i fransförlängning för första gången. Jenny Westerlund från Norrtälje var med och tävlade och lyckades ro hem en tredje plats.

Annons
Stamkund. 30-åriga Mikaela Zabel från Norrtälje får en påfyllning av volymfransar hos Jenny Westerlund. I bakgrunden syns en slang som hjälper till att suga ut ångorna från limmet.

På en brits i ett rum på Jenny Westerlunds salong ligger Mikaela Zabel med skyddslappar under ögonen. Hon har använt lösögonfransar i över ett år nu. Eftersom hennes vanliga fransar är väldigt glatta måste hon sätta dit nya varannan vecka.

– Det är som en skönhetssömn varje gång, säger hon.

Och sova finns det tid till, för varje kund som vill göra en fransförlängning tar ofta närmare två timmar.

Det krävs fokus och noggrannhet när Jenny med hjälp av en pincett placerar lösögonfransarna, en och en, längs Mikaelas ögonlock. Hon förklarar att det handlar om teknik, inte bara att sätta fast jättelånga fransar.

– Det måste passa ögat också annars kan det se väldigt konstigt ut, säger hon.

Nyligen sattes Jennys nerver ordentligt på prov när hon tävlade i landets första SM i fransförlängning. 120 personer deltog i tävlingen som ägde rum i Malmö.

– Det var jättetufft. Jag skakade och tänkte att jag aldrig kommer att klara det.

Men när hon i stället låtsades att hon satt på salongen slappnade hon av lite. Det verkade ha fungerat för vid dagens slut hade hon tagit hem tredjeplatsen.

– Jag hade jätteroligt och det var bra stämning runtomkring. Alla var glada och hjälpsamma och det var inga problem att låna saker av varandra.

Nu har hon fått blodad tand och funderar på att delta i en tävling i Krakow i Polen i sommar. Då tror hon att hon kommer vara mer mentalt förberedd.

– Det är bra att utmana sig själv, men kan alltid bli bättre. Och nu har jag fått känna på tävlingsnerverna.

I april är

det ett år sedan Jenny började jobba med lösögonfransar. Salongen hade hon sedan förut och efter en helgkurs i fransförlängning hade hon sin första betalande kund på måndagen.

– Det har verkligen blivit en boom att förlänga fransarna, säger hon.

Jenny menar att det inte handlar om att se supersminkad ut, snarare att känna sig pigg och fräsch utan att behöva anstränga sig. Hon tror att många börjar se det mer som en vardagslättnad än någonting fåfängt.

– Känner man sig snygg utstrålar man också självförtroende.

De flesta av hennes kunder är i 45-årsåldern, men det kommer även äldre personer. Dagen innan hade hon en kund som är över 70 år.

– Hon berättade att hon har känt sig mycket mer självsäker när hon pratar med folk sedan hon började förlänga fransarna.

Just relationen med kunderna är det som Jenny gillar mest med sitt jobb. Och att hela tiden se ett resultat.

– Det allra bästa är när jag är färdig och ger kunden en spegel. Att få höra ett ”wow”, det älskar jag!

Populärt. De senaste åren har intresset för fransförlängning ökat markant.
Pallplats. Det blev en tredjeplats för Jenny Westerlund under SM. Hon fick blodad tand och tänker fortsätta att tävla.
Fokusering. Det krävs precision när fransarna sätts dit en och en med en pincett. Då är det viktigt att de inte fastnar i varandra.

Jenny Westerlund

Ålder: 38 år

Familj: Två barn, sex och sju och ett halvt år, och hunden Bill.

Bor: Norrtälje

Gör: Driver salong och är bland annat utbildad spaterapeut, makeup-artist, hårstylist och snart även lärare i fransförlängning. Förut har hon jobbat inom butik, restaurang och servering men känner nu att hon har hittat hem.

Aktuell: Kom på tredje plats i SM i fransförlängning.

Annons