Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FRA-kritiken har inte tystnat

Jag har noterat att Tidningsutgivarna och Journalistförbundet gör sitt för att minimera skadeverkningarna av FRA-lagen. På hemsidorna ger man råd till sina medlemmar hur de kan skydda sina källor samtidigt som man fortsatt är kritiska till FRA-lagen.
 

Annons

Och i förra veckan kunde tittare i SVT Mittnytts område ta del av ett nyhetsinslag där riksdagsledamöter förnöjsamt noterade att kritiken mot FRA har tystnat. Det var Solveig Hellquist (FP) från Sörberge, som kvittade ut sig den 18 juni förra året när beslutet togs, men senare sällade sig till en liten upprorisk skara av sex FP-kvinnor. Nu var hon nöjd utan att med ett ord beröra att lagtexten är ute för granskning fram till den 27 februari.

Den andra var Susanne Eberstein (S), Sundsvall, ledamot i en nyligen inrättad nämnd, som ska besluta när staten vill ge FRA uppdrag att tråla efter något i trafikfloden. Nämnden finns i avvaktan på den domstol, som det talats om i alliansens kompromiss. Påståendet om att kritikerna tystnat mötte hon med en spekulation om att vi kunde vara upptagna med fildelning!

Erik Hultin, Centeruppropet, och författaren Anders Widén, nätverket Riksdagssvar.se, gav genast svar på tal. Erik Hultin intervjuades dagen efter och Anders Widén dagen därpå.

Erik Hultin berättade att Centeruppropet väckts till nytt liv. Nu gäller det inte bara FRA utan en förnyad kamp för att Centerpartiets integritetsmanifest, principprogram och stämmobeslut inte ska offras för att partiledningen vill visa regeringsduglighet i olika integritetskränkande frågor.

Anders Widén berättade om riksdagssvar.se och sitt slit med att få svar från riksdagens ledamöter på fem frågor om FRA. När hans egna partikamrater i Socialdemokraterna inte svarat på mejl, trots flitig uppvaktning per mejl och telefonsamtal, har han även gjort hembesök.

Riksdagssvar.se är ett litet tvärpolitiskt nätverk, där jag själv blev ombedd att vara med utifrån mitt tydliga ställningstagande att riksdagsbeslutet den 18 juni 2008, där ledamöter kvittades ut eller piskades att rösta mot sin egen övertygelse, inte kan anses vara ett beslut tillkommet i god demokratisk ordning och därför inte förtjänar folkets respekt. Riksdagsledamöter har i likhet med ledamöter i kommunfullmäktige skydd i lagen för att kunna rösta efter det egna samvetet. Om detta inte respekteras av partiernas politiska ledning är vi alla illa ute det är min poäng.

I likhet med Anders Widén kan jag säga att resultatet varit magert, framförallt när det gäller Socialdemokraterna och Moderaterna. Inte ens hälften av de 39, som föll på min lott, har svarat.

Intressant dock att en av Kristdemokraternas ledande kvinnor, Inger Davidson, tidigare civilminister, snabbt besvarade mitt mejl, medan det fortfarande är 23 ledamöter, som anser sig kunna strunta i det. Hon tog sig tid och gömde sig inte bakom snack om ett principiellt motstånd mot ”enkäter”. Heder åt henne!

Den, som vill ta del av frågor och svar kan göra det här http://riksdagssvar.se Vi bygger här ett monument över glappet mellan riksdagen och folket.

Annons