Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt stöd från stiftelser

Det lokala kultur- och näringslivet i Norrtälje kommun kan räkna med fortsatt stöd från Roslagens sparbank.

Annons

Bankens stiftelser har satt undan pengar för att kunna hantera en lågkonjunktur.

Roslagens sparbank förlorar kraftigt på Swedbanks börsras. Sparbanken, som äger 2,5 miljoner aktier i Swedbank, tvingas till stora nedskrivningar och ser ut att snuvas på nio miljoner kronor i utebliven aktieutdelning.

Ett svagare resultat innebär att Roslagens sparbank inte avsätter lika stora belopp till de stiftelser som delar ut bidrag och stipendier.

I år delar banken ut 5-6 miljoner via tre stiftelser. Men nyligen berättade bankens ledning i NT att satsningarna kan frysa inne 2010 om resultatet blir för svagt.

Nu lovar stiftelserna att ändå dela ut pengar de närmaste åren.

Stiftelserna har i dag 22 miljoner kronor i eget kapital. Vi har byggt upp en buffert för att kunna hantera sämre tider, säger Tomas Ackelman, anställd på Roslagens sparbank och samordnare av stiftelserna.

Enligt honom räcker pengarna till lokala satsningar under 2010 och 2011 även om bankens avsättning till stiftelserna minskar kraftigt.

Stiftelserna är fristående från Roslagens sparbank men banken utser styrelsen och avsätter pengar. Sedan 2001, då stiftelserna för näringsliv och kultur respektive forskning och utbildning grundades, har banken satt av knappt 40 miljoner kronor.

Förra året bildades dessutom en tredje stiftelse, Stiftelsen Roslagen sparbanks ungdomsboende i Roslagen. Den ska finansiera nya studentbostäder på Campus Roslagen och 18 ungdomslägenheter på Arholmagatan i Norrtälje.

För oss är det angeläget att fortsätta stötta näringsliv, utbildning och kultur samt stimulera till nya jobb i kommunen, säger Tomas Ackelman.

Annons