Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förening fixar Rimbofestival

Tre eldsjälar startar en latinamerikansk kulturförening i Rimbo.
På programmet står bland annat en festival i maj.
- Vi vill visa den latinamerikanska kulturen, säger Amelia Morey Strömberg.

Annons

På lördag, den 11 oktober, är det upptaktsmöte för Rimbos nystartade latinamerikanska kulturföreningen.

- Alla är välkomna, både latinamerikaner och svenskar, säger Susanne Pontvik.

Hon är en av tre initativtagare till föreningen. De båda andra är Amelia Morey Strömberg och Erico Oller Westberg.

- Vi hade pratat lite fram och tillbaka om att både visa latinamerikansk kultur och att det finns ett aktivt kulturliv i Rimbo, säger Amelia Morey Strömberg.

Bland planerna finns barnteater och en latinamerikansk festival i maj, med musik, dans, mat och annat. Ett kalas som inte minst är till för barn och unga med rötter i Latinmarika och ett liv i Sverige.

- Det är viktigt för att få en identitet. Att se att man inte är två halvor, utan två hela. Att man har ett kulturarv från båda sidor, säger Amelia Morey Strömberg.

- Jag är intresserad av kulturlivet i Rimbo, festivalen är ett sätt att kombinera kultur och rötter, det finns så mycket att hämta i andra kulturer, säger Susanne Pontvik.

Rötterna kan se ut på många olika sätt. Amelia Morey Strömberg kommer från Argentina. Susanne Pontvik är uppvuxen i Uruguay med en svensk mamma och en tysk pappa. Och Erico Oller Westberg är från Argentina, med rottrådar som sträcker sig till Sverige och Bolivia.

- Det finns lika många kulturer som länder i Latinamerika, säger Amelia Morey Strömberg.

Trots olikheterna går det att hitta gemensamma drag.

- Det finns ett gemensamt språk. Vi har en historia av invandring, det finns en ursprungsbefolkning och en blandning av olika kulturer, säger Amelia Morey Strömberg.

- Det finns många influenser från Afrika i musiken och rytmerna, fortsätter Susanne Pontvik.

Trion bakom föreningen hoppas att många intresserade kommer till upptaktsträffen på lördag eftermiddag. Senare på kvällen blir det konsert i Fasterna kyrka med Yamandu Pontvik och Rimbokören.

Susanne Pontvik jobbar på Café Chocolate i Rimbo, där hon arrangerar kulturprogram.

- Det är roligt att kombinera kafé och kultur.

I höst har hon två kulturevenemang på sitt program. Den 8 november blir det flamencokonsert med hyllade gitarristen Erik Steen, som framträder tillsamamns med Àngeles Goméz, sång och María Pröckl-Steen, dans och den 29 november framför Liv Hope och Erik Rydberg julmusik.

Fakta: Den latinamerikanska föreningen har sitt första möte hos ABF i Rimbo den 11 oktober kl 16. Det följs av en konsert i Fasterna kyrka kl 18.

Annons