Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förakt mot svenska folket

Många svenskar vill byta valuta, och få euro i stället för krona. Och de har blivit fler de senaste veckorna.
Anledningen är säkerligen att den svenska kronan har minskat i värde kraftigt gentemot dollarn och euron den senaste tiden. I augusti var till exempel en euro värd ungefär 9:40 kronor. I dag är den värd drygt en krona mer.
Fortfarande är det dock en majoritet som vill behålla kronan. Enligt den opinionsundersökning som Dagens Nyheter publicerade i går vill 48 procent behålla kronan, medan 44 procent vill byta till euro.

Den här opinionsmätningen har fått eurovännerna att vädra morgonluft. Folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag menade i går att ja-anhängarna nu hade ett ansvar för att driva opinion för euron och euromedlemskapets fördelar, och han upprepade partiets krav om en ny folkomröstning senast 2011.
Självklart skall folkpartisterna driva opinion för euron. Däremot går de för långt när de sätter ut ett årtal för en ny folkomröstning. Fortfarande är det bara fem år sedan som svenska folket med en stor majoritet röstade nej till att införa euron. Att redan nu vilja ha en ny folkomröstning innebär ett förakt för väljarna, och ännu värre är det att sätta ut ett årtal när folkomröstningen skall hållas.

Visst har finansoron visat på att det finns nackdelar med att behålla kronan, till exempel att det i orostider kan bli dyrare att köpa importerade varor. Å andra sidan är det inte bara till nackdel för Sverige att kronan faller just nu. Det gör till exempel att svenska företag får lättare att exportera sina varor, vilket gör att den svenska arbetslösheten därmed blir lägre än om vi hade infört euron. Därtill kommer att Sverige, genom Riksbanken, självständigt kan sätta den ränta som passar Sverige bäst. Om vi hade haft euro hade räntan bestäms av den europeiska centralbanken i Frankfurt, och där är utvecklingen i Tyskland och Frankrike som avgör ränteläget. Detta är en av anledningarna till att Sverige de senaste åren har haft en bättre ekonomisk utveckling än euroländerna.

Som tur är tycks det bara vara folkpartiet som vill börja diskutera tidpunkt för en ny euro-omröstning. Men även inom andra partier slirar man när det gäller respekt för 2003 års folkomröstning. Statsminister Fredrik Reinfeldt menade till exempel i går att det inte fanns anledning att ens fundera på en ny folkomröstning om inte det fanns en tydlig överströmning till ja-sidan.
Den överströmningen måste i så fall vara mycket, mycket tydlig. I annat fall är det ett förakt mot svenska folket och mot demokratin att börja diskutera en ny folkomröstning om euron bara fem år efter den förra.

Annons
Annons