Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkets hus – ett rött skynke för de borgerliga

Folkets hus-biografen i Hallstavik har efter 90 år tvingats stänga. Söndagen den 25 januari visade man den sista filmen för cirka 90 barn.

Annons

I Hallstavik kan man inte längre gå och se en filmföreställning. Knattebio och barnteater för förskolebarn kommer inte heller att finnas och ingen skolteater. Den nyetablerade teaterföreningen i Folkets Hus har inte längre någon lokal där de kan repetera eller uppträda.

Detta på grund av att politikerna i Norrtälje kommun, som nästan dagligen går ut i tidningen och säger att man måste göra storsatsning på Hallstavik på grund av varslen på pappersbruket och för att bryta den nedåtgående trenden i samhället, har i samma veva beslutat att dra ner på Folkets hus uppdragsersättning. Folkets hus-styrelsen har de senaste åren jobbat stenhårt och med mycket ideellt arbete, personalminskning med mera för att få ekonomin att gå ihop. När man nu äntligen har lyckats, så lönas man på detta sätt.

Folkets hus i Hallstavik betyder lika mycket för orten som vad Sportcentrum, Pythagoras, Norrtälje folkets hus, Biograf Royal, Stadshotell tillsammans betyder och betydde för Norrtälje.

Det mest korkade i sammanhanget är att kultur-och fritidsnämndens ordförande, Hans Stergel, meddelar att man minskat ersättningen på grund av att kommunen hyr vänthallen av Folkets hus.

Kommunen hade inte råd att, eller ville inte, bygga upp en ny vänthall när den gamla brann ner och beslutade sig istället för det sämre men billigare alternativet med en vänthall i Folkets hus. Folkets hus kunde ha valt att hyra ut till någon annan intressent, vilket även skulle innebära mindre arbete för föreningen, men föreningen kände ansvar för invånarna och ställde upp på idén. Folk på orten har ställt upp på helt frivillig basis med att sköta vänthallen.

När kommunen förra våren valde att stänga vänthallen, då de inte ansåg sig ha råd att hålla öppet längre och sade upp kontraktet, fattade Folkets hus-föreningen beslutet att helt ideellt tillhandahålla foajén som vänthall. Frivilliga gick varje morgon och kväll och öppnade och stängde vänthallen, gick övervakningsrundor och städade. Kommunen kunde då inte ens hålla med sittplatser utan flyttade tillbaks kommunbänkarna till Norrtälje.

Folkets hus i Hallstavik har varit som ett rött skynke för den borgerliga majoriteten i kommunen. Alltsedan de inte kunde stoppa byggnationen av ett nytt Folkets hus efter kommunsammanslagningen har de borgerliga gjort allt för att sabotera och förstöra arbetet. Någon politiker uttalade sig att man kunde finansiera Folkets hus med att baka bullar! Undrar om samma person tycker att till exempel Sportcentrum i Norrtälje ska finansieras på samma sätt?

Ett otal projekt har startats för att vända den negativa trenden i Hallstavik. Det är många saker man vill man på som gång- och cykelvägar, parker, utomhusbad, nyetableringar med mera. Men Hallstaviksborna har istället fått kämpa med näbbar och klor för att försöka behålla det mest elementära för ett samhälle som barnmorska, sjukgymnaster, arbetsförmedling, försäkringskassa, bensinmack och vårt Folkets hus som i stort sett har funnits sedan samhället grundades. Då planerna började med att bygga ett nytt Folkets hus i Hallstavik, avstod avdelning 68:s medlemmar på bruket under en längre tid en del av sin lön och skänkte sin del av ”sociala fonden” till hjälp för finansieringen.

Hallstaviks samhälle är nu på väg att bli en spökort ett förslummat industriområde. Man drar ner ersättningen för Folkets hus och istället ska man satsa 100 000 kronor på en konsult som ska utreda hur Folkets hus ska användas. Vi vet redan massor av saker som huset kan användas till för de pengarna.

Är det inte att börja i fel ände, att först tvinga huset att dra ner verksamheten till noll samt varsla personal och sedan ta in en konsult för att se hur huset ska användas?

Politikerna bör lägga av med sina projekt och nätverk i Hallstavik de är inte trovärdiga längre.

Helen Jansson

Hallstavik

Annons