Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyttkarusellen börjar vid Flygskolan

Flygskolans nedläggning nästa höst är starten på en stor flyttkarusell på skolorna i centrala Norrtälje.
Ann S Pihlgren har svarat på NT:s frågor om flytten.

Annons

Läs även: Flygskolans föräldrar visade sin ilska

Flygskolans föräldrar har under den här veckan fått ett brev om flytten.

Majoritetens tanke är att alla elever och all personal ska flyttas till Lommarskolan och Kvisthamraskolan.

I brevet till föräldrarna nämns ingenting om var de internationella klasserna ska ta vägen? Nej, och det är för att vi inte vet det. Vi vill vänta med det tills beslutet är fattat. Det beror på att vi fått signaler om att den verksamheten är väldigt känslig. Vi vill arbeta fram en lösning för de eleverna tillsammans med personalen. 

En annan grupp som saknas i brevet är årskurs nio.

Den gruppen blir förlorare i det här. De har gått hela sin skoltid i Flygskolan och måste byta skola sista året.

Finns det planer på att flytta Roslagsskolan elever till Flygskolan under den tid då man bygger om den skolan och att niorna från Flygskolan då stannar kvar där. 

Ja, det gör det. Men det är bara en av många idéer som vi har, därför har vi valt att inte gå ut med det. Om det blir så beror bland annat på vilket behov vi kommer att ha av utrymningslokaler för Roslagsskolan. Om man inte behöver utrymma så många i taget finns det ju också alternativ i Musikskolan som har tomma lokaler eller i att man bygger baracker. 

Och vad kan hända med Flygskolans nior då? En tanke är att de flyttas med till Lommarskolan.

Finns det plats för dem där? Jag kan inte riktigt svara på det i det här skedet. 

Flygskolans högstadium arbetar mycket i profiler. Ni har tidigare sagt att ni vill hålla samman dem. Hur fungerar det om niorna inte finns på samma plats som sjuor och åttor? Det måste vi lösa när beslutet är fattat tillsammans med personalen.

Vilka förändringar av lokalerna på Lommarskolan kan krävas? Det har vi tittat på och det handlar om smärre justeringar som att flytta väggar eller sätta upp nya. Men exakt vad som ska göras och vad det kommer att kosta vet vi inte än. Det är viktigt att den personal som ska arbeta med skolan kan vara med och påverka utformningen. 

De yngre barnen från Flygskolan föreslås flytta till Kvisthamra skola. Men om de ska få plats där måste särskoleklassens barack paviljong användas. Var ska de ta vägen?

De kan inte vara i sina lokaler ändå eftersom de inte uppfyller kraven för särskolan. Det föreligger sen tidigare. Det finns utrymmen på andra skolor, men var de ska ta vägen kommer vi att lösa när beslutet är fattat.

Pernilla Josefsson  [email protected]

Försiktigt positiva rektorerRektorerna är försiktigt positiva till flyttförslaget. Oppositionen däremot vill att Flygskolan får bli kvar.

Rektorerna för de berörda skolorna har inte varit med i processen att ta fram förslaget för var Flygskolans elever ska ta vägen.

Om beslutet fattas så är det viktigt att de känner sig välkomna. Därför vill jag inte säga så mycket innan dess, säger Berit Henriksson, rektor på Kvisthamraskola som kan komma att ta emot drygt 60 elever från förskoleklass till fjärde klass. 

Lommarskolan planeras att ta emot drygt 140 elever från årskurs fem till årskurs åtta.

Enligt kapacitetsberäkningarna har vi plats för det om vi justerar lokalerna, säger Lommarskolans rektor Björn Sandblad.

Frågande 

Däremot är han frågande till tanken att nionde klassarna flyttas till skolan.

Det är knepigt. Enligt kapacitetsberäkningarna kan vi ta emot 440 elever och i dag är vi 340. Sen slutar 71 nior i vår. Det ger plats för Flygskolans klass fem till åtta, men niorna har jag inte ens fått frågan om vi kan få plats med, säger han. 

Björn Sandblad är ändå i grunden positiv till utökningen.

Min ambition är att göra det här till en bra skola, säger han. 

Olle Jansson (s) är vice ordförande i barn och skolnämnden. Han tycker att det är fel att man lägger ned Flygskolan.

Flygfältet behöver sin skola. Det är oansvarig skolpolitik att sprida barnen på Flygfältet till övriga skolor i Norrtälje stad. Ägaren av fastigheten är villig att bygga om den och att ändra planen så det blir en permanent skola, säger han. 

Pernilla Josefsson  [email protected]

Mer läsning

Annons