Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyttkarusell oroar lärare

Flera av lärarna på Flygskolan kommer att bli utan arbete när skolan stängs i höst.
- Vi känner oss ­svikna, säger läraren Karin Englund.

Annons

I september gick det ut ett brev till elever och föräldrar på Flygskolan. I det stod att lärare och elever i möjligaste mån skulle flyttas ­gemensamt.

Det lät som om de skulle flytta ut delar av skolan till andra skolor med intakta klasser. Av det återstår ingenting nu, säger Kjell Gudmunsson, musiklärare på Flygskolan.

Stämningen är tryckt och oron över framtiden är stor på skolan.

 De lärare som inte får plats på Kvisthamra eller Lommarskolan kommer att hamna i allmänna potten bland övertaliga lärare från hela kommunen, säger ­Karin Englund.

 Då startar flipperspelet med oss som flipperkulor. Det känns inte kul, säger Kjell Gudmunsson.

Det kommer att bli viktigt hur länge man arbetat

i Norrtälje kommun som ­lärare för att få behålla ­arbetet. De med längst las-tid har störst chans att fortsätta sin anställning.

 De unga som arbetat kortast tid är det mest synd om. De har ju inte en chans. En tjej här på skolan som bara arbetat ett och ett halvt år har redan bestämt sig för att flytta till Göteborg.

Besvikelsen är stor på hur informationen har sköts från förvaltningens sida.

Vi får inte veta någonting. Fyra av mina kollegor har fått magkatarr. Sam­tidigt som vi oroar oss över vår och elevernas framtid så ska vi sköta jobbet som vanligt, säger Gudmunsson.

En av lärarnas viktigaste uppgifter är att lugna och informera elever och föräldrar för att de ska må bra. En ­uppgift som är svår i dagsläget förklarar Kjell Gudmunsson.

 Vi fick en hel lista med frågor efter att eleverna haft friendsmöte. Det mest rörande är att de mitt i alla sin oro tänker på oss. ”Vet du var du ska ta vägen” är en fråga jag fått flera gånger. Problemet är att jag inte vet vad jag ska svara.

Övertalighet kan skapa flyttkarusell i skolan

Vad som ska hända med Flygskolans personal är det första vi måste lösa, säger ­Karin Svedbjörk, förhandlare för Lärarförbundet. ­Flera kommunala skolor kan drabbas när omflyttningen av personal drar igång.

Antalet anställda på kommunala skolor och för­skolor kommer att minskas från och med höstterminen i år.

Diskussionerna om hur många som är övertaliga och vilka som ska sägas upp har pågått mellan arbets­givarsidan, kommunal och lärarförbunden sedan ­

i februari.

Som mest har man talat om att upp mot 45 personer kommer att bli över­taliga, men i dagsläget är det ovisst.

 Det händer så mycket i förhandlingarna att man inte kan säga några siffror alls just nu, säger Gun-Britt Victorsson, ordförande för kommunal i Norrtälje.

Lärarförbundet menar att den första frågan man måste lösa är vad som ska hända med personalen på Flygskolan.

Det går långsamt. Först måste de vara färdiga med hur elevgrupperna i olika ämnen kommer att se ut på Lommarskolan. Först när de vet det, vet de vilka av ­lärarna från Flygskolan som behövs där, säger ­Karin Svedbjörk.

När Flygskolepersonal blir övertalig riskerar det att sätt igång en omflyttningskarusell av personal på alla skolor i kommunen.

Lärarna är inte anställda på sina skolor utan av Norrtälje kommun med placering på sina arbetsställen, det innebär att de har rätt till arbeten i hela kommunen. Men vi planerar för att det ska bli så få omflyttningar som möjligt, säger Karin Svedbjörk.

Annons