Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingar får ny framtid i Hallstavik

I år och under förra året har 16 flyktingfamiljer placerats i Hallstavik. De har fått uppehållstillstånd i Sverige för att söka sig en ny framtid.
Familjerna har flytt från krig i Irak, Libanon, Eritrea.

Annons

I juni förra året beslöt Norrtälje kommun att ta emot 75 flyktingar under åren 2007, 2008 och 2009. Årets kvot är inte uppfylld, ytterligare 30 tas emot under året. Var de ska placeras beror på var det finns bostäder. Endast ett fåtal flyktingar har placerats i Norrtälje och Rimbo på grund av brist på bostäder.

Det har varit lättast att hitta bostäder i Hallstavik, säger Petra Nordler, flyktinghandläggare på socialkontoret i Norrtälje. Hon berättar att de fått bostäder hos både Roslagsbostäder och privata hyresvärdar.

De flyktingar som tagits emot i år och förra året har kommit hit från Syrien.

Men de är irakier som har flytt till Syrien.

Flera ensamstående flyktingar kom till Hallstavik under förra året. Först nu har deras familjemedlemmar fått uppehållstillstånd och familjer har återförenats i Hallstavik, berättar Petra Nordler.

Flyktingarna studerar nu svenska.

Cirka 60 procent av de vuxna som kommunen tagit emot i år och förra året har högskoleutbildning med olika inriktningar,och några är guldsmeder, berättar Petra Nordler.

Arbetsförmedlingen, Rotary, kommunen och Roslagens sparbank samarbetar i ett mentorprojekt för de högutbildade flyktingarna.

De får en mentor med samma utbildning som de själva har och som ska hjälpa dem hitta rätt kontakter till sitt yrkesområde, säger Petra Nordler.

Ett annat projekt - svenska för ingenjörer - driver kommunen i samarbete med KTH i Järfälla. Hit åker flera flyktingar varje dag för att studera.

Flyktingar som mottagits får var och en en individuell handlingsplan som syftar till att integrera dem i svenska samhället.

Hur lång tid det tar beror på vad man har med sig i bagaget från sitt hemland, säger Peter Nordler.

Gunilla Flink Lindström

I den nystartade internationella klassen går tolv elever

Ali är elva år och kommer från Palestina. Han tycker att det är jätteroligt att gå i skolan. Men han längtar efter sin pappa. Honom har han inte träffat på ett och ett halvt år.

Men jag pratar med pappa på telefon varje dag efter skolans slut, säger Ali. Han är en av tolv flyktingbarn som går i en internationell klass på Hallsta skola.

Klassen består av tolv barn i åldrarna 6-12 år. Tillsammans med sina familjer har de placerats i Hallstavik via Migrationsverket. På golvet i klassrummet sitter barnen och sjunger med sin fröken Cilla Jansson och en tolk. När NT hälsar på sjunger de en ramsa på svenska ”Kebal spelar på sin trumma, hör vad fint det låter...”, trumman lämnas över till nästa i ringen, och så fortsätter det.

Sången väcker glädje och skratt, men i någras blickar vilar allvaret tungt. Barnen har flytt från sina hemländer; Irak, Eritrea, Palestina och Libanon, alla drabbade av krig.

Den internationella klassen startade i mars. Barnen lär sig svenska, de tecknar och målar, har slöjd och går på badhuset en gång i veckan. Alla har gjort en liten bok om sig själva och sin familj och på väggen hänger självporträtten på rad. På sikt ska barnen integreras i de vanliga klasserna och redan går de över dit då och då.

Amira tretton år, Ali elva och Lina åtta år är syskon, de har också en lillebror som går på dagis. De kommer från Palestina och innan de kom till Sverige för över ett år sedan bodde de i Gaza. Ali berättar om ett Gaza i krig.

Min kompis och jag stod utanför vår skola, då kom ett skott som gick rakt igenom hans huvud så han dog, säger Ali.

Sedan den dagen vågade Ali aldrig mer gå tillbaka till skolan. Syskonen berättar att det rådde utegångsförbud i Gaza, oftast flera dagar i sträck.

Går man ut så dör man direkt, säger Amira.

I Hallstavik bor de med sin mamma som arbetade som kontorist i Gaza. Pappan bor kvar i Gaza men får inte komma till Sverige ännu.

Pappa är läkare och då får man inte lämna landet hur som helst. Han behövs där. Men han vill komma hit till oss, säger Ali och Amira.

Varje dag pratar de med sin pappa på telefon. På fritiden är syskonen mest hemma i lägenheten,

ibland träffar de andra flyktingbarn. Deras mamma lär sig svenska i Norrtälje och åker dit varje dag. Ali tycker att Hallstavik är en liten plats.

När vi ska handla speciella arabiska matvaror så måste vi åka till Uppsala eller Norrtälje, säger han.

Rektor Elisa Salmi, är nöjd med de resurser skolan fått.

Det fungerar väldigt bra och eleverna är mycket duktiga.

Cilla Jansson tycker att kontakten med flyktingfamiljerna har påverkat henne som människa.

Jag har samtal med föräldrarna och kommer dem nära. En del är splittrade familjer där en av föräldrarna är kvar i hemlandet. Det finns så många öden bland dem, och det gör att man blir ödmjuk, säger Cilla Jansson.

Det flyktingfamiljerna genomgått ger mig perspektiv på hur vi har det här Sverige, säger Cilla Jansson.

Hon berättar hur olika perspektiv barn har som kommer från ett krigsdrabbat område:

Två pojkar skulle åka sparkcykel på skolgården, då de blev uppmanade att sätta på sig hjälmar för det är farligt cykla utan. Pojkarna såg fundersamma ut, sedan började de skratta. Varför? undrade de varefter de fällde kommentaren:

Kallar ni det här farligt, hemma regnade det granater...

0175 686 75

Gunilla Flink-Lindström.400

[email protected] norrteljetidning.se

Annons