Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler krismöten i kommunen väntar

Krismötena avlöser varandra i kommunledningen. Det följer i spåren efter utbildningschefen Nils-Gunnar Berganders beslut att säga upp sig och den starka kritik som har riktats mot kommundirektören Lilian Eriksson.
Nu söker de ledande politikerna möjliga utvägar.

Annons

Ingen vill föregripa utvecklingen och berätta om eventuella beslut. Det finns dock några tänkbara alternativ.

Att alliansen mellan de fyra borgerliga partierna spricker är inte troligt även om kommunalrådet Kjell Jansson (m) ibland inte drar helt jämnt med sina partners.

Det är inte den nivån det handlar om, säger Åke Malmström, gruppledare för kristdemokraterna. 

Diskussionerna rör i stället kommundirektörens framtid. Som högsta tjänsteman har hon ansvar för hela organisationen och för servicen till medborgarna. Samtidigt ingår det i uppdraget att vara en bra coach för personalen. Det är på den punkten bristerna tycks finnas.

Både vid socialchefen Isabel Anderssons och utbildningschefen Nils-Gunnar Berganders uppsägningar har kommundirektören fått kritik för sitt sätt att kommunicera. 

Samtidigt kräver en modern organisation moderna ledare med social kompetens och förmåga att få personalen med sig.

Det kan bli extra tydligt i samband med att flera av kommunens förvaltningar dessutom just nu är mitt uppe i stora omorganisationer. Barn- och skolkontoret ska slås samman med utbildningsförvaltningen. Och ledningskontoret, servicekontoret, tekniska kontoret samt räddningstjänsten ska samlas under en hatt.

Ifrån flera håll framförs dessutom oron för att all makt kommer att ligga hos kommundirektören. 

Kanske kan också den kommande omorganisationen leda till att ytterligare chefer väljer att lämna sina jobb och även om en hel del arbetsuppgifter kan utföras effektivare är det en nackdel för kommunen om alltför mycket kompetens går förlorad.

Att kommunen därutöver gör sig känd som en attraktiv arbetsgivare är inte minst viktigt inför framtiden då stora pensionsavgångar väntar. 

Allt detta har politikerna att väga samman. I söndagskväll hölls ett möte i den borgerliga gruppen där varje parti företräddes av två representanter. Nu väntar diskussioner i partigrupperna. Kan Lilian Eriksson har kvar sitt uppdrag och vilka åtgärder måste i så fall sättas in?

När det gäller den frågan är jag en tyst politiker, säger Berit Jansson, centerns gruppledare.

Det här gäller ett personalärende och det måste hanteras med värdighet. Men processen får inte bli så långdragen, det här måste bli klart i veckan. 

Ann Sjöblom [email protected]

Annons