Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiskbestånden minskar dramatiskt

Ålen är akut utrotningshotad. Strömmingsbeståndet i Roslagen har minskat dramatiskt. Abborre och gädda minskar i ytterskärgården och söderut medan bestånden tycks livskraftiga norr om Grisslehamn.

Annons

Enligt Fiskeriverkets rapport om fiskbestånd och miljö i hav och insjöar för 2008 är fiskeridödligheten (den fisk som fångas av yrkesfiskare) för flera fiskbestånd i Östersjön för hög i relation till beståndens storlek för att kunna säkerställa ett långsiktigt nyttjande. 

På Fiskeriverket är man särskit oroad över ålen. De senaste 30 åren har ålbeståndet minskat med 99 procent och sedan i fjol är det förbjudet att fiska ål utan särskilt tillstånd utfärdat av Fiskeriverket.

Ålen är ett alldeles eget bekymmer. EU har beslutat om en återhämtningsplan som vi hoppas ska kunna hjälpa. Ett stort problem är att vi har byggt sönder många av ålens vandringsvägar, säger Magnus Appelberg, laboratoriechef vid Fiskeriverkets kustlaboratorium i Öregrund.

Systemekolog Sture Hansson förordar ett totalt fiskestopp.

Hade vi fortsatt att jaga älg om älgstammen hade minskat lika drastiskt som ålbeståndet har gjort? Knappast, säger han. 

Både Appelberg och Hansson bär även på en viss oro över strömmingen som har minskat i Roslagen sedan 1970-talet.

Då hade vi ett lekbestånd på 1,8 miljoner ton strömming. I slutet av 1990-talet var vi nere i 400 000 ton, men situtationen har förbättrats något efter det. Det märkliga är att det ser olika ut. I Bottenhavet är det gott om småvuxen strömmingen, medan större strömming saknas, säger Magnus Appelberg. 

Att fiskebestånden kan se mycket olika ut hänger till viss del ihop med att vattenmassorna i Östersjön är indelade i bassänger som avgränsas av höga trösklar på havsbotten. Men den största påverkan på bestånden har förändringar i ekosystemet.

Ett stort problem är att vi fortfarande har för lite torsk - fiskätande fisk, ute i öppna havet. Det har gjort att skarpsillen, som äter både torskägg och betar djurplankton har ökat vilket vi tror har haft en negativ effekt på abborre och gädda i yttre kustområdet, säger Magnus Appelberg.

Åsa Forsberg  [email protected]

Mer läsning

Annons